Overname Canal: ‘enkele weken’, naam verdwijnt

De overname van Canal+ laat nog ‘enkele weken’ op zich wachten. Het management over de drie betaaltelevisiezenders wordt ondertussen inmiddels gezamenlijk door ChelloMedia en Airbridge Holding gevoerd, zo meldt Bert Holtkamp, woordvoerder van Chellomedia en eigenaar Liberty Global Inc aan DutchMedia. Wie directeur wordt van de drie zenders als deze formeel zijn overgeheveld naar Chellomedia is nog onbekend. Jeroen Bergman is als algemeen directeur Chello Media Benelux thans de verantwoordelijke voor Canal+ bij Chellomedia.

Eind dit jaar zal Canal+ haar naam wijzigen in een nieuwe nog bekend te maken naam. Dan zal ook waarschijnlijk een gescheiden aanbod van sport- en filmakanalen ontstaan. In Franstalig België en Vlaanderen is eerder al een soortgelijk proces ingezet bij het verlaten van de merknaam Canal+. Het merkrecht Canal+ is in handen van Canal+ Group/Vivendi Universal die tot 1 september 2004 eigenaar was van het Nederlandse Canal+.

Op 1 augustus jl. hebben Chellomedia en de digitale kabelplatforms van UPC (UPC Digital), Essent Kabelcom (TV Home), Multikabel en Casema (TVD) de bestaande betaaltelevisiezender VoetbalKanaal omgedoopt tot SportKanaal en samengevoegd met het aanbod van de drie Canal+-zenders. Daarbij worden in voorkomende gevallen meer wedstrijden getoond via de maximaal 8 ter beschikking zijnde kanalen van SportKanaal en wordt de belangrijkste wedstrijd op Canal+ Blauw vertoond. Via Digitenne en Canal Digitaal Satelliet is SportKanaal niet beschikbaar. Chellomedia ziet SportKanaal als een ‘extensie’ op het Canal+-sportaanbod. Canal+ heeft na het verliezen van de live Eredivisie-wedstrijden het sportaanbod verder ingevuld met de nationale voetbalcompetities uit Italië (Serie A), Engeland (Premier League/FA Cup), Duitsland (Bundesliga), Frankrijk (L1), Spanje, Schotland, Brazilië en Portugal, alsmede de Champions League. Ook toont Canal+ voortaan Hockey, basketbal, basebal, tennis en Olympische sporten samen met de publieke landelijke omroep NOS.

Het Nederlandse Canal+ bedient volgens het beursgenoteerde Liberty Global Inc. inmiddels 235.000 abonnees via digitale satelliet, (digitale) kabel en digitale ether. In november 2004 was dit nog 215.000. De vrees was bij sommigen dat bij het verliezen van het Eredivisie voetbal het aantal abonnees voor Canal+ drastisch zou dalen. Hierbij zij aangetekend dat dankzij een digitaliseringslag in april en mei op de kabel kregen abonnees van het ter ziele gegane CineNova de mogelijkheid om voortaan Canal+-abonnee te zijn/worden.

Liberty Global is het fusiebedrijf van het voormalige UnitedGlobalCom en Liberty Media International waar John Malone de belangrijkste aandeelhouder van is. De overname van Canal+ door Chellomedia/Liberty Global Inc. werd al in november 2004 aangekondigd. Eind juni gaf de NMa na onderzoek toestemming voor de overname. Thans zijn Airfield Holding (van de directeuren Rene Hagenaars, Hans Wolfert en Cees Bohnenn) en Greenfield Capital Partners via Airbridge Holding eigenaar van de bestaalzenders. Airbridge Holding blijft na de effectuering van de verkoop van Canal+ eigenaar van het satellietbedrijf Canal Digitaal Satelliet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *