Update digitale kabel

Update digitale kabel: Viaccess buiten gebruik; eigen digitale kabelkopstations

De Viaccess-codering zal naar verwachting per 1 oktober volledig buiten gebruik worden gesteld bij alle digitale kabelpakketten die deze codering nog gebruiken. Casema, Essent Kabelcom (TV Home) en Multikabel stoppen hiermee omdat deze meer vertrouwen hebben in de al eerder ingezette Irdeto2-codering van het in Hoofddorp gevestigde Irdeto Access die met Irdeto2 op de kabel en satelliet een nog niet gepirateerde encryptiestandaard aanbiedt. Het afgelopen jaar startten de kabelaars met simulcrypt uitzendingen in Irdeto2 en Viaccess. Multikabel kondigde een kabelontvanger-omwisselactie aan die klanten 35 euro kost.
TV Home van Essent Kabelcom biedt al haar bestaande klanten die een Sagem-ontvanger gebruiken gratis een nieuwe Samsung/Irdeto2-kabelontvanger aan die de klanten toegestuurd krijgen. Eerder dacht Essent Kabelcom nog met een technische software update de klanten van naar de Irdeto2 techniek te kunnen overhevelen. Onduidelijk is om hoeveel klanten het gaat bij Essent Kabelcom.

Casema stopt ook met Viaccess. Voor eind september zullen de betalende ‘pluspakket’ klanten die een Sagem-ontvanger in gebruik hebben kosteloos een nieuwe digitale kabelontvanger toegestuurd krijgen. Volgens Casema-woordvoerder Gradus Vos hangt dit samen met de oplevering van het nieuwe eigen digitale kabelkopstation. “We willen coulant omgaan met onze klanten. Voor digitale kabelkijkers die geen betaald abonnement hebben, maar wel een Sagem-ontvanger werken we nog aan een aanbod als deze zich te zijner tijd zullen melden”.

Nieuw digitale kabelkopstations

Zowel Casema, Multikabel alsmede Essent Kabelcom zijn bezig met het in gebruik stellen van eigen digitale kabelkopstations. Tot nu toe betrokken de drie kabelaars hun signalen uit Cappelle aan de IJssel bij Mediakabel, dat in handen is van o.a. Essent Kabelcom, UPC en Multikabel die besloten tot liquidatie van dit bedrijf. De verwachting is dat vanaf medio september Essent Kabelcom volledig over zal zijn naar haar eigen digitale kabelkopstation. Casema hoopt dit eind september gerealiseerd te hebben. “We hebben problemen met de apparatuur en de leverancier van ons kopstation, waardoor een en ander vertraagd is”, aldus de Casema woordvoerder die hoopt dat eind september alles in gebruik zal zijn. De oplevering van de eigen digitale kabelkopstations betekent ook dat bij in ieder geval Essent Kabelcom en Casema een zenderuitbreiding zal plaats vinden. Hoe deze er exact uit zal zien is nog onduidelijk. Marc Maters, bij Essent Kabelcom verantwoordelijk voor TV Home, zegt dat hierover overleg wordt gevoerd met een aantal bekende kanalen. Zo wordt gekeken naar de publieke (VPRO) themazenders 3voor12 On Stage, /Geschiedenis, HollandDoc, alsmede de nieuwe TMF-kanalen waarvoor Essent hoopt de doorgifte voor begin oktober te kunnen starten; alsmede het volledige SportKanaal aanbod te kunnen leveren. Casema zal naast een radio-zenderuitbreiding (waarover DutchMedia eerder berichtte) in ieder geval de regiozenders in haar eigen werkgebied gaan doorgeven via haar digitale pakket. Essent Kabelcom heeft overigens naar verluid medio dit jaar haar 85.000 digitale kijker kunnen verwelkomen. Essent heeft overigens – net als CAIW, Casema, Multikabel en anderen de strategie het diigtale standaardpakket als onderdeel van het reguliere abonnement te beschouwen sinds begin dit jaar.

UPC Digital-Rotterdam/Gelderland: geen nieuwe klanten!

UPC sluit vooralsnog geen nieuwe abonnementen meer af voor UPC Digital in Rotterdam en een groot deel van Gelderland. Aangezien de signaallevering van Mediakabel stopt in deze gebieden, wil UPC volgens woordvoerder Ronald van der Aart geen Sagem-ontvangers meer uitleveren in deze gebieden in afwachting van de introductie van een ander uitzendsysteem. Op vragen over wat UPC voor bestaande klanten zal doen opdat de diensten gecontinueerd worden en welk systeem UPC aldaar zal introduceren, wilde de UPC-zegsman niet ingaan desgevraagd. Deze situatie duurt voor deze gebieden naar verwachting tot medio/eind oktober. Onduidelijk is ook nog hoe en waar UPC met het digitale pakket voor iedereen zal starten en hoe dit er uit zal zien. Intern wordt gesproken over het project D4U oftewel Digital For You. Dit project behelst een uitrol van digitale kabelontvangers in bruikleen voor alle UPC-klanten in een gefaseerde uitrol per regio. Daarbij wordt na enige tijd het analoge kabelaanbod teruggebracht naar verwachting naar circa 20 tot 24 analoge zenders. Wordt vervolgd met andere woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *