SBS Broadcasting SA naar KKR en Permira

SBS Broadcasting SA wordt verkocht aan investeerdersbedrijven Permira en Kohlberg Kravis Roberts & Co. Dit hebben de betrokken bedrijven bekend gemaakt. Het bod omvat in totaal 2,094 miljard euro waarvan 1,691 miljard euro in contanten. Na de verkoop krijgen de aandeelhouders 46 euro per aandeel, waarna SBS Broadcasting SA zal bij een geslaagde overname in november worden geliquideerd. In oktober zal een speciale aandeelhoudersvergadering van SBS Broadcasting SA worden georganiseerd om de overname goed te laten keuren. Indien tweederde vam de uitstaande aandelen wordt aangemeld, is de overname een feit en is het de bedoeling de beursnoteringen aan de Amsterdamse Euronext en Amerikaanse Nasdaq beurs te beëindigen.. Permira/KKR zullen een nieuwe niet beursgenoteerde SBS-holding opzetten om de radio/tv-belangen in onder te brengen. Liberty Global Inc (eigenaar van o.a. UPC en Chellomedia) is thans de grootste aandeelhouder van SBS Broadcasting SA met een belang van 19,1 %; oprichter Harry Evans Sloan bezit circa 10 %; algemeen directeur Markus Tellenbach circa 1,3 %. Verder zijn vooral institutionele en andere beleggers aandeelhouder van het bedrijf.

SBS Broadcasting SA is in Nederland voor 63 % eigenaar van SBS Broadcasting BV waar o.a. Net 5, SBS 6, Veronica TV, Veronica Uitgeverij (Veronica Magazine en TVSatellite), SBS Productions BV en SBS Text onder vallen. Verder is SBS Broadcasting SA o.a. eigenaar van zenders in Vlaanderen (VT4 en VijfTV) en radio- en tv-zenders in Zweden (o.a. Kanal 5 en The Voice), Denemarken (TV Danmark, The Voice), Noorwegen (TV Norge), Hongarije (TV2) en Roemenië (Prima). Ook is SBS Broadcasting eigenaar van C More Group in Scandinavë die actief is met betaaltelevisie (voorheen Canal+ Nordic).

Het Britse Permira is in zeer verschillende sectoren actief en heeft in de media o.a. een belangrijk belang in het satellietbedrijf Intelsat en het Duitse betaaltelevisiebedrijf Premiere. KKR en Primera zijn al partners als zijnde belangrijke aandeelhoduers van Vendex KBB. Het Amerikaanse KKR is verder op dit moment actief als belangrijke aandeelhouder van het satellietbedrijf PanAmSat en de Amerikaanse uitgever Primedia. In het voorjaar van 2000 mislukten plannen van het toenmalige UPC dat voor 2,86 miljard euro SBS Broadcasting SA wilde overnemen.

Oprichter Harry Evans Sloan en algemeen directeur Markus Tellenbach benadrukten in een conference dat er geen biedingen zijn geweest op afzonderlijke onderdelen van het bedrijf. Het bod van KKR en Permira kwam medio juni binnen. Permira was oorspronkelijk de eerst geinteresseerde waarna KKR zich daarbij voegde. Andere ‘deals’ zijn niet in overweging genomen. Ook is door het SBS-management en KKR/Permira benadrukt dat het de bedoeling is dat bedrijf als één bedrijf blijft bestaan. Volgens Sloan zijn financiele investeerdersbedrijven veelal gewijzigd en hebben ze nu een meer strategische rol bij het bezit van mediabedrijven. SBS Broadcasing SA verwacht niet dat de nieuwe eigenaren het bedrijf of bedrijfsonderdelen snel weer zullen verkopen. Markus Tellenbach blijft als algemeen directeur van het bedrijf actief. Volgende week zal SBS Broadcasting SA de overnamecirculaire publiceren met meer details. Deutsche Bank begeleidt het overnameproces.

Talpa zegt bij monde van Thomas Notermans dat deze belangstelling heeft om oriënterende gesprek te voeren met de nieuwe eigenaren over de Nederlandse SBS-deelneming. Volgens Notermans zijn KKR en Permira vanuit Talpa Capital bekende investeringsbedrijven. “We schatten in dat de Amerikanen en Engelsen niet voor heel lang eigenaar zullen blijven van de bedrijven. Als ze zouden doorverkopen zouden de Nederlandse activiteiten onze belangstelling hebben”, aldus Notermans. Notermans bevestigt dat er de afgelopen periode geen concreet bod op SBS-onderdelen is gedaan, en verwijst geruchten uit de afgelopen periode naar het rijk der fabelen. Wel is het zo dat John de Mol vlak na zijn vertrek bij Endemol vorig jaar orienterende gesprekken heeft gevoerd met SBS Broadcasting SA.

COMMENTAAR:
Rare NRC/NOS-conclusies

Het NRC Handelsblad en het NOS Journaal schrijven wel heel aparte zaken over de overname van SBS Broadcasting SA door Permira en KKR. Zoals veel uitgaves, maken beide uitgaves de klassieke fout SBS Broadcasting SA als ‘Scandinavisch’ concern te betitelen.

De letters SBS staan weliswaar voor Scandinavian Broadcasting System, maar een naam zegt vaak helemaal niets over de nationaliteit van een bedrijf! SBS Broadcasting SA is immers formeel gevestigd te Luxemburg. Het operationele hoofdkantoor staat in Amsterdam. En het eigendom is in overgrote meerderheid Amerikaans (de Amerikaanse oprichter Harry Evans Sloan en het eveneens Amerikaanse Liberty Global Inc zijn de belangrijkste eigenaren). Het bedrijf heeft een beursnotering aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq en de Amsterdamse Euronext. Daar is echter niets Scandinavisch aan anders dan dat er een aantal zenders in Scandinavië actief is.

Het NOS Journaal voerde in haar stuk de Amerikaan Jeff Pryor op, die middels zijn PR bedrijf vanuit de Verenigde Staten de perscontacten afhandelt voor SBS Broadcasting SA. NRC voert een ‘SBS woordvoerder’ op die uiteraard de zaken (net als Pryor) zo positief uitlegt voor de eigen bedrijfsvoering met betrekking tot digitalisering. Los van het gegeven dat onduidelijk is of deze in het NRC opgevoerde woordvoerder van de Nederlandse deelneming (SBS Broadcasting BV) of de te verkopen (63 %)-moeder SBS Broadacasting SA is, is deze uitleg samen met de kop enigszins ongeloofwaardig. Immers het management van SBS Broadcasting SA gaf zelf in haar conference call aan dat het gaat om aandeelhouderswaarde. Bovendien gaf SBS Broadcasting SA aan een goede positie te hebben in de digitale wereld; vorig jaar organiseerde SBS Broadcasting SA daar nog een uitgebreide internationale conferentie over nadat het C More Group (ex Canal+ Nordic) overnam en digitale zenders in o.a. Scandinavië lanceerde. Weliswaar is Permira in Duitsland met een minderheidsbelang in het betaaltelevisiebedrijf Premiere actief in de digitale televisie-omgevingen; verdere mogelijke synergie-en en ervaringen in digitale omgevingen tussen de activiteiten van KRR/Permira en SBS Broadcasting SA bestaan niet.

Dat NRC Handelsblad en het NOS Journaal dit zo brengen is vreemd en lijkt de ontkenning te zijn van de ouderwetse handelsgeest van de mens die graag een aardige financiele transactie wil kunnen sluiten na een mislukte overname in 2000. Een gemiste kans voor een krant die zich wil afficheren als kwaliteitskrant en een journaal die met deze berichtgeving blijkt geeft niet zozeer verslag te willen doen van zo objectief mogelijke feiten, maar zo haar eigen interpretatie der zaken te willen geven.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *