VVD vecht AVRO/Casema kanalen aan

VVD-tweedekamerlid Fadime Örgü wil dat niemand mag worden uitgesloten van digitale themakanalen die publieke omroepen ontwikkelen. Dit stelde het kamerlid in reactie op de aankondiging van de AVRO dat het themakanaal AVRO Dier & Natuur TV later deze maand exclusief voor AVRO-leden in het Casemagebied voor digitale AVRO/Casema-abonnees beschikbaar zal worden gesteld. Overigens stelde een woordvoerder van de Raad van Bestuur van de NOS dat deze AVRO-activiteiten als verenigingsactiviteiten worden gezien en deze geen zeggenschap heeft daarover.

Volgens Örgü mogen met gemeenschapsgeld gemaakte en verworven beelden niet alleen voor leden van een omroepvereniging beschikbaar worden gesteld. De VVD-mediawoordvoerster heeft media-staatssecretaris daarover om opheldering gevraagd.

Kees Tukker, hoofd informatie van de AVRO zegt in een toelichting dat de AVRO de auteursrechthebbende is over de beelden en aldus het recht heeft om themakanalen exclusief voor de eigen leden uit te zenden. De AVRO denkt dat hiermee de binding tussen lid en de AVRO versterkt kan worden. Tukker wijst er overigens wel op dat het kanaal op internet voor internet toegankelijk is en de programma’s al via reguliere uitzending op Nederland 1/2/3 te zien zijn geweest. De AVRO hermonteert voor de themakanalen de produkties tot kortere items. Dat geldt ook voor het internet-kanaal AVRO Museum TV. Op internet biedt de AVRO daarbij de programma’s ook op aanvraag. De programma’s worden in carousselvorm uitgezonden. Volgens het hoofd informatie kijkt de AVRO ook naar samenwerking met de andere themakanalen (zoals /Geschiedenis en HollandDoc) van de publieke landelijke omroep en wil de omroep niet alleen eigen kanalen ontwikkelen. De bedoeling is dat AVRO Dier en Natuur TV vanaf medio oktober voor AVRO-leden in het Casema-gebied via het digitale Casema-platform te zien is. Andere grote kabelaars zoals UPC en Essent Kabelcom staan niet afwijzend tegenover het voor een beperkt deel van hun abonnees uitzenden van een digitaal kanaal van een publieke omroep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *