NOS blijft inzetten op DAB en DVB-T

Uit de meerjarenbegroting van de Raad van Bestuur van de NOS blijkt dat deze in blijft zetten op de DAB-techniek. Voor 2006 en 2007 is een uitbouw voorzien naar landelijke dekking, ondanks dat verre van duidelijk is of de DAB-techniek door de Nederlandse nog als volwaardig wordt gezien, getuige andere ontwikkelingen rondom digitale radio (DRM/DRM FM, mobiele internet/IP uitzendingen, e.d.). De NOS stelt dat er in EEN DAB multiplex via de ether maar liefst tien radiostations kunnen uitzenden en wil op termijn naast NOS 24Nieuws en FunX supported by BNN met een verkeersinformatiekanaal starten door het FM RDS-TMC kanaal uit te zenden in DAB. Daarmee zal de kwaliteit voor de publieke radiozenders via DAB verder worden ingeperkt. (nu al 128 kbit/s voor Radio 1-2-3FM en 747AM). Voor Radio 4, De Concertzender en Nederland 1, 2 en 3 werkt de NOS aan surround sound-uitzendingen via de ether en (digitale) kabel. Surround-uitzendingen voor digitale satellietuitzendingen (circa 600.000 huishoudens) worden opmerkelijk genoeg niet genoemd. De NOS stelt verder dat het inzet voor DVB-T uitzendingen in 2006 in heel Nederland bij de afschakeling van de analoge etheruitzendingen (voorzien per 1-1-2006 ter besparing van 11 miljoen euro). Aanvankelijk zullen de DVB-T uitzendingen buiten de Randstad alleen met een dakantenne te ontvangen zijn. Onduidelijk is nog de invulling hiervan en de relatie met Digitenne, die Nederland 1 en 3 codeert in de Randstad. De regering zou een dezer weken daartoe met een beleidsbrief moeten komen.

One thought on “NOS blijft inzetten op DAB en DVB-T”

  1. DAB is ideaal en moet zeker blijven c.q. uitgebreid worden !!!
    De meeste mensen weten niet wat DAB is, laat hier eens reclame voor gemaakt worden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *