FunX kruissubsidieert stads & landelijke edities

De lokale publieke neventaakzender van de vier grote Randstadsteden, FunX doet aan kruissubsidiĆ«ring. Tijdens een presentatie van Martine Huizinga aan de Algemene Programmaraad Amsterdam gaf de zender aan dat met de landelijke versie van FunX (FunX supported by BNN) die het bedrijf als produktiemaatschappij maakt, het mogelijk maakt dat op de ‘eigen’ stadsedities (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) meer geregionaliseerde programma’s te horen zijn. De Nederlandse Omroep Stichting en BNN betalen FunX voor de produktie van de landelijke editie uit publieke middelen. Daarnaast krijgt FunX (als dochter van de Stichting G4 Radio) van de vier steden alsmede het ministerie van OC&W specifieke gelden om de vier stadsedities te maken. Aangezien in Nederland het stelsel van publieke omroepen telkens regionaal, lokaal en nationaal is georganiseerd met de daarbij behorende financiering, is het normaal gesproken niet de bedoeling dat de publieke nationale omroep lokale of regionale publieke omroepen financiert. Willem Stegeman, algemeen directeur van FunX zegt in reactie een en ander ‘een beetje vergezocht’ te vinden. “er zijn door de landelijke subsidie programma’s mogelijk geworden die in enkele gevallen ook lokaal worden uitgezonden, maar ook andersom,” aldus de FunX-directeur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *