Vrouwen op de radio…zeldzaam Nederlands gegeven

COLUMN – Radio 538 blijft net als de meeste andere muzikale radiostations – Kink FM uitgezonderd – toch wel een mannenbolwerk binnen het radiolandschap. Waar op Radio 1, 747 AM en BNR Nieuwsradio en Radio 4 het de gewoonste zaak van de wereld is om vrouwen als hoofdpresentatoren te laten werken, is dat bij de andere muzikale radiostations een totaal ander verhaal. Radio 538 kondigde vandaag een verlenging aan van het contract van Sandra Dorland als ‘de vrouwelijke stem van Radio 538’. Dorland mag een van de drie voice-over stemmen zijn van de zender. Vergeleken met de (Europese) buitenlanden is het aandeel vrouwelijke radiojocks beschamend laag in Nederland. Ook bij Radio 538 ‘mogen’ vrouwen slechts als co-host aanschuiven of in de kantoren werken, in het verleden waren er wel enkele jocks (Mirella Simoncini, Fabienne de Vries en Anita Doth, maar die mochten niet lang op het station vertoeven…) Bovendien zijn bij menig radiostation die enkele co-host (ook bij Radio 538 in het geval van Froukje de Both die telkens ‘samen met’ mag presenteren) meestal dankzij hun televisiebekendheid welkom bij de radiozenders. Radio 3FM Alle vooroordelen die de meeste programmadirecteuren uiten over vrouwelijke jocks, zijn bekend, ze heersten in het verleden ook bij Radio 538, het is niet duidelijk of dat nog zo is, maar het gegeven dat er geen enkele jock vrouw is bij Radio 538, duidt daar enigszins op. Nederland en de Nederlandse vrouwen zijn toch niet zo anders dan vrouwen in andere landen? Kortom het wachten is op het moment dat Radio 538 de rentree van een vrouwelijke radiojock op haar station mag aankondigen in plaats van vrouwelijke voice overs of mede-presenterende vrouwen….

PS ja Radio 3FM heeft thans Claudia de Breij dagelijks in de programmering staan en eens per week Eline la Croix. Maar daar houdt het op dit moment verder wel mee op…(wat betreft de publieke landelijke popzender)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *