Canal+ Blauw, Rood & Geel worden weer Nederlands

De premiumzenders Canal+ Blauw, Canal+ Rood en Canal+ Geel worden weer Nederlands. Dit blijkt uit informatie van Commissariaat voor de Media. Chellomedia Programming (een dochter van Liberty Global waar ook UPC onder valt) heeft hiertoe drie uitzendlicenties verkregen. Sinds 1 augustus 2002 zijn Canal+ Blauw, Canal+ Rood en Canal+ Geel (toen nog Canal+ 16/9) formeel gevestigd in Vlaanderen, waar nog steeds de uitzendingen vandaan komen en vallen onder toezicht van het Vlaams Commissariaat voor de Media. Daarvoor waren de zenders Nederlands. Het was onder zeggenschap van het Franse Vivendi Universal/Canal+ dat de zenders werden overgeheveld naar Vlaanderen. De huidige eigenaren, Airfield Holding hebben dat zo gelaten. Zodra de aangekondigde overname door Chellomedia zal worden geëffectueerd, is de verwachting dat de uitzendstraat voor de drie premiumzenders verplaatst zal worden naar Amsterdam, waar Chellomedia voor haar overige zenders al faciliteiten heeft. Overigens kondigden kleinere kabelexploitanten als Rekam, CAS Hilvarenbeek en Kabel TV Brabant-Gelderland in navolging van Kabel Noord (Oost Friesland) aan dat eind van dit jaar de kabeldoorgifte van Canal+ zal worden gestaakt. Dit is een gevolg van het beleid van de nieuwe Canal+-eigenaar die de zender niet zelfstandig meer wil aanbieden maar alleen als onderdeel van digitale kabelpakketten van de exploitant. Gevolg hiervan is dat kleinere exploitanten zonder digitaal pakket de zender niet meer door kunnen geven, aangezien analoge doorgifte wordt beëindigd. In het geval van Kabel Noord (die wel een eigen digitaal pakket heeft) zijn de exploitant en Canal+ niet tot overeenstemming kunnen komen.

UPDATE:
ChelloMedia en Liberty Global hebben vandaag aangekondigd dat de overname vandaag is geëffectueerd. Volgens Bert Holtkamp zal de overgang naar Amsterdam ‘binnenkort’ plaatsvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *