Casema: 100.000 digitale tv-klanten eind dit jaar

Casema heeft als doelstelling om 100.000 digitale tv-klanten eind dit jaar te behalen. Dit meldt Casema-woordvoerder Gradus Vos desgevraagd. Eind september telde deze kabelaar circa 52000 digitale tv-klanten op 1,34 miljoen analoge abonnees (oftewel 3,9 %). Begin juli was dit nog 41.500. Deze getallen omvatten zowel de ‘extra digitaal’ betalende als standaard klanten. Casema heeft de afgelopen periode – net als Multikabel en Essent Kabelcom – een eigen digitaal kabelkopstation in gebruik genomen. De reden waarom het aanbod van Casema ten opzichte van UPC en Essent Kabelcom iets kleiner is, is volgens Vos tegenover DutchMedia een resultante van een kosten/batenafweging. “We krijgen geen klachten daarover”, aldus de woordvoerder. De bedoeling is wel dat na de uitbreiding van acht tv-zenders (MGM Movie Channel, North American Sports Network, BBC 3, BBC 4, Sailing Channel en ESPN Classic Sport alsmede de Turkse zenders NTV en STVen het radio-aanbod) voor eind dit jaar nog enkele zenders zullen worden toegevoegd waaronder waarschijnlijk de Indenesische zender Garuda TV. De uitbreiding van de tv-zenders komende maandag zal niet voor Sagem-klanten beschikbaar zijn, zo bevestigt de woordvoerder. Casema werkt ook aan de introductie van HDTV en hoopt in maart met ‘technische tests’ te kunnen starten. Met de NOS worden gesprekken gevoerd over de uitzending van het WK Voetbal in HDTV. De NOS zelf heeft inmiddels in de Telegraaf aangegeven geen prioriteit bij HDTV te leggen, maar bij breedbeeld. Ook met andere leveranciers van HDTV-content wordt gesproken, alsmede met hardwareleveranciers in gezamenlijk kabelverband via VECAI. Vos verwacht niet dat deze extra geld zullen kosten. De uitzendingen zullen evenwel in MPEG4 plaatsvinden; een standaard waarvan thans nog geen kabelontvangers beschikbaar zijn, die wel in de loop 2006 worden verwacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *