Rai en Endemol met wurgcontract?

Het Italiaanse vakblad Millecanali meldt dat de Italiaanse publieke omroep Rai eerder dit jaar een wurgcontract heeft afgesloten met producent Endemol die in de Italiaanse markt voor de nodige problemen zorgt. Drie jaar lang zit de publieke Italiaanse omroep vast aan Endemol met volgens het vakblad discriminatie jegens andere producenten die nu de strijd tegen Endemol en de Rai aangaan. Het contract is dit jaar getekend door de redelijk omstreden Rai-directeur Flavio Cattaneo die inmiddels vertrokken is. Cattaneo was omstreden vanwege o.a. het ‘dienen’ van de minister-president, als het gaat om (het gebrek aan) persvrijheid binnen de Rai. Het Endemol/Rai-contract heeft een waarde van 100 miljoen euro voor drie jaar en betekent dat Endemol zich verzekerd heeft om formats als ‘Affari Tuoi’, ‘La Prova de Cuoco’ en ‘Al Posto Tuo’ te leveren. De boosheid van de Italiaanse tv-producenten spitst zich toe op drama die Endemol gaat produceren in ItaliĆ« ter waarde van 20 miljoen euro, terwijl dit volgens het vakblad voor Endemol Italia een ‘tweede’ rangsgenre is.

Het Endemol-contract is ook omstreden omdat het in de delicate Italiaanse politieke situatie rondom een herbenoeming van de Raad van Bestuur van de Rai in de nadagen van de ‘oude’ onvolledige (Berlusconi-gezinde) Raad van Bestuur is geaccordeerd. Het contract omvat volgens het Italiaanse vakblad een paragraaf waarin de Rai niet een eerste recht krijgt om Endemolprojecten te kunnen afnemen, maar….Mediaset, het miljarden-mediabedrijf dat de Italiaanse markt beheerst en waar Berlusconi 35 % van de aandelen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *