NOSRvB:’DRM biedt gevraagde grote bandbreedt niet’

Digital Radio Mondiale (DRM), de techniek die op FM-kwaliteit en de mogelijkheid tot stereo biedt bij een digitalisering van de AM, lange en kortegolf biedt volgens de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) niet de ‘gevraagde grote bandbreedte’ en ‘kan slechts stand-alone radio bieden’. Dit stelt Ruurd Bierman, lid van de NOS-Raad van Bestuur. Bierman noemt het voor de internationale omroep een ‘buitenkans’, maar zegt wel; de ontwikkelingen voor de DRM-variant voor de FM-band te volgen en daar op termijn wel op in willen spelen. Thans zendt de NOS in de Randstad, Noord-Brabant, Flevoland en delen van Gelderland en omstreken als enige één DAB-multiplex uit waarbij het sommige zenders in matig tot slechte kwaliteit uitzendt om zoveel mogelijk publieke landelijke radiostations een plek te geven.

Jan Willem Drexhage (hoofd programmadistributie RNW) en Jan Hoek (vice voorzitter DRM-consortium en algemeen directeur RNW) reageren tegenover DutchMedia op de opmerkingen van Bierman: “Het gaat om de consument en die wil goede kwaliteit, gebruiksgemak, geen extra kosten en veel verschillende content. Voor radio gaat dat dus over digitale radio. En wat daaronder zit, DRM, DAB of wat niet al, is niet relevant. En dat gaat er dus ook komen, waarbij de domininante onderliggende technologie DRM zal zijn. Met diverse Middengolf, Kortegolf kanalen , DRM+ op de FM of op oude TV kanalen en daarnaast misschien ook nog wat DAB zal er veel voor de consument interessante content beschikbaar zijn. En de content zal bepalen of de consument nieuwe ontvangers wil kopen of niet.” Daarbij wijzen de RNW-vertegenwoordigers er ook op dat buiten de landsgrenzen helpt. “De standaard wordt niet in, door of op de Nederlandse markt gezet’, aldus Drexhage en Hoek die er op wijzen dat vooral vanuit een breder en internationaal perspectief moet worden gekeken. Gekeken naar ontwikeklingen in Duitsland (o.a. RTL), Frankrijk (o.a. RTL), Brazilië, Mexico Nieuw Zeeland en andere landen, zou het volgens het duo “wellicht het overwegen waard zijn te bezien of het niet verstandiger zou zijn om in plaats van te trachten de paar in Nederland aanwezig DAB-ontvangers te bedienen, de efforts op de toekomst te richten en bijvoorbeeld Radio 747 alvast voor te bereiden op een DRM-toekomst, dat is zowel vernieuwend als kostenbesparend”. De ontwikkeling van DRM die de NOS-Raad van Bestuur vooralsnog terzijde wuift, betekent dat rond 2009/2010 het mogelijk wordt om de FM-band. Met gebruik van frequentieruimte nabij de huidige FM-band (waaronder de oude ‘Oosteuropese’ FM Band) zou een begin van digitalisering van de FM-band kunnen plaats vinden op basis van individuele radiostations in plaat van gedwongen samenwerking zoals bij DAB het geval is.

Ruurd Bierman zegt echter dat DAB ‘onverkort van strategisch belang’ is voor de NOS, en voelt zich gesteund door het standpunt van de minister van Economische Zaken. De NOS heeft overigens een tweede landelijke DAB-multiplex aangevraagd, ondanks dat daar vooralsnog geen frequenties voor Nederland beschikbaar zijn om de NOS alsmede de commerciële zenders afdoende te kunnen bedienen. Bierman zegt op zijn beurt op termijn in te willen zetten op MPEG4 en AAC+ modulatie, oftewel DMB, ten behoeve van multimedialiteit. Dit is tot op heden geen overheids-, en NOS-beleid is. Volgens de NOS Raad van Bestuur is ‘veel ruimte nodig omdat ook nog een aantal jaren in de verouderde MPEG2-norm uitgezonden moet worden naar de huidige DAB-radio’s.’ Het aantal in gebruik zijnde DAB-radio’s in Nederland is overigens verwaarloosbaar.

Met dank aan Peter Dekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *