WiFi internetradiotoestellen op de markt

Nadat de VPRO als pionier heeft getracht WiFi-internetradiotoestellen op de markt te brengen met de ontwikkelaar Reciva, start naar verwachting eind januari/begin februari de Nederlandse commerciĆ«le levering van internetradiotoestellen. Het is het merk Acoustic Energy die vlak voor kerst in het Verenigd Koninkrijk als eerste gelicenceerde de wifi-internetradiotechniek van Reciva op de markt heeft gebracht. Het zullen deze ontvangers van Acoustic Energy zijn die vanaf eind januari/begin februari in de Nederlandse speciaalzaken zullen liggen, zo heeft DutchMedia van de importeur vernomen. Volgens Reciva en Acoustic Energy was de introductie in het Verenigd Koninkrijk een groot succes. Het toestel is in staat om zonder PC bij de nabije aanwezigheid van een Wifi-internet-netwerk als het ware een gewone radio duizenden op internet uitgezonden radiostations uit de hele wereld hoorbaar te maken, waaronder meer dan 200 Nederlandse radiostations die op internet uitzenden. De hoorbaar te maken kwaliteit is afhankelijk van de compressie in combinatie met de gebruikte bitrate die nogal per radiostation varieert. Het radiotoestel kan RealAudio, MP3 en de formaten van Microsoft Windows Media Player aan, alsmede Ogg Vorbis en in AAC(+) uitgezonden streams. Daarmee is dit toestel beduidend completer dan het door Philips enige tijd geleden op de markt gebrachte ‘streamium’ produkt. Ook is het radiotoestel in sommige gevallen (zoals bij VPRO’s 3voor12 of BBC Radio 1) in staat om radioprogramma’s op aanvraag (on demand) makkelijk beluisterbaar te maken. De introductie (advies)prijs van het toestel is 299 euro. Op termijn komen ook andere modellen op de markt van ook andere merken waarmee Reciva een licentie-overeenkomst heeft gesloten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *