VVD tegen analoge pub. tv-themazender distributie

VVD tegen analoge publieke tv-themazender distributie

Naast de drie publieke landelijke hoofdtaakzenders (Nederland 1, 2 en 3) wil de VVD niet dat neventaak-televisiezenders als VPRO’s 3voor12 Central analoog via de kabel wordt doorgegeven in het basispakket. De VVD reageert hiermee op het basispakketadvies van de Haarlemse programmaraad die voor het eerst in Nederland een thematelevisie-kanaal van de publieke landelijke omroep adviseerde in het wettelijke basispakket. Voor radiostations geldt dat dit al langer het geval is: de ConcertZender en FunX supported by BNN (middels de Stichting Colorful Radio) worden als neventaak-zenders veelal in het basispakket geadviseerd, evenals de door het parlement ingestelde ‘Tweede Kamerlijn’ die op analoge telefoonlijnkwaliteit de Tweede Kamervergaderingen uitzendt via de FM-kabelradioband.

Het VVD-kamerlid Fadime Örgü heeft de staatssecretaris van OC&W gevraagd om al dan niet via het Commissariaat voor de Media maatregelen te nemen om de ontwikkeling van een extra analoog televisiekanaal van de landelijke publieke omroep tegen te gaan en noemt het onwenselijke ontwikkeling in het kader van gewenste stimulering van digitale televisie. Daarbij wijst het kamerlid erop dat het ‘publieke beslag van de landelijke publieke omroep op beschikbare schaarse analoge capaciteit wordt uitgebreid’. Het kamerlid wil voorkomen dat alle door de publieke landelijke omroep ontwikkelde en nog te ontwikkelen themakanalen door programmaraden in het analoge basispakket kunnen worden gekozen. De publieke landelijke omroep heeft zich overigens positief opgesteld ten aanzien van analoge distributie van de themakanalen indien programmaraden deze adviseren, zij het dat daar voor de publieke landelijke omroep geen kosten aan verbonden kunnen zijn. Bij UPC is 3voor12 Central tezamen met andere publieke landelijke themazenders overigens alleen tegen extra betaling (4,16 euro per maand boven het analoge standaardabonnement) beschikbaar in het ‘extra channel pack’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *