“Afschaffen publieke zenders geen VVD-standpunt”

Het afschaffen van de publieke zenders is geen VVD-standpunt. Dit zei het VVD-kamerlid Edith Schippers dit weekeinde op BNR Nieuwsradio in het programma De Lobby. Het idee om publieke programma’s in te kopen op commerciële zenders (programmafinanciering) is daarbij een persoonlijk standpunt van Fadime Örgü, mediawoordvoerder van de VVD-fractie. Volgens collega Schippers is het bij haar partij mogelijk om in een blad als ‘Liberaal Reveil’ van het wetenschappelijk VVD-bureau Prof. BM Teldersstichting persoonlijke opvattingen te ventileren. Het VVD-fractiestandpunt blijft volgens Edith Schippers onverkort dat deze pleit voor een aanvullende publieke omroep, zonder reclame met twee hoofdzenders. Zoals bekend pleit de VVD ook voor het niet langer financieren van omroepverenigingen en wil het een publiek bestel zonder deze organisaties. Opmerkelijk is wel dat Fadime Örgü vlak na de uitzending van De Lobby in een ander BNR Nieuwsradio-programma (Mediazaken) meldde dat de VVD-fractie voor programmafinanciering is op lange termijn bij een digitaliserende media-omgeving. In oktober zei Örgü in de Tweede Kamer ook al dat met programmafinanciering in de toekomst met gemeenschapsgeld gefinancierde programma’s een maximaal bereik krijgen; iets dat in Nieuw Zeeland volgens Nova-hoofdredacteur Carel Kuyl een falikante mislukking is geworden. Uit de discussies blijkt dat de VVD-fractie intern verdeeld is over de kwestie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *