Slam! FM verliest veel kabeldistributie

De radiozender Slam! FM verliest de komende twee weken relatief veel kabeldistributie. Essent Kabelcom heeft bekend gemaakt de radiozender uit haar FM-kabelradio-aanbod te halen in de provincies Limburg (24 januari), Groningen, Drenthe en Fryslan (1 februari). Daarmee volgt de kabelaar de adviezen van de programmaraden uit deze provincies op. Reden voor programmaraden om Slam! FM te schrappen uit hun adviezen was dat het station niet meer ‘een volledige dancezender is, maar meer aansluit bij het algemene segment waar al een ruime vertegenwoordiging van zenders in zit.’

Essent Kabelcom heeft vanuit haar eigen verantwoording over het bovenwettelijk deel van het radio-aanbod met de keuze van andere radiostations te kennen gegeven deze radiozender niet op haar kabel te wensen in deze gebieden. Radiozenders als Juize FM (Fryslan), Arrow Jazz FM (Groningen/Drenthe) en de publieke neventaakzender FunX supported by BNN (Limburg) nemen de kabelfrequenties van Slam! FM over. In Fryslan komt overigens laatstgenoemde publieke zender ook nieuw op de kabel.

In genoemde provincies zal de radiozender via de kabel alleen nog in de regio’s waar Kabel Noord (Dokkum, Ameland, Schiermonnikoog), CAI Brunssum en UPC Fryslan actief is, te horen zijn via de kabel. De radiozender blijft via de kabel nog wel te horen via digitale tv-ontvangers voor diegenen die bij Essent Kabelcom het digitale pakket TV Home tot hun beschikking hebben. Met name voor de provincie Limburg betekent het einde van de kabeldistributie dat de radiozender aldaar praktisch alleen nog via internet te beluisteren is (in een kwaliteit van 128 kbit/s), aangezien Slam! FM in Limburg alleen beschikt over een klein vermogende FM-frequentie in Venlo. In Groningen, Drenthe en Fryslan beschikt de radiozender over een iets grotere gedeeltelijke etherdekking. Jacqueline Bierhorst, algemeen directeur van Slam! FM en jarenlang verantwoordelijk geweest voor de kabeldistributie van vele radio- en televisiezenders, wilde desgevraagd niet reageren op vragen over het verlies van kabeldistributie in vier provincies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *