Chinese CCTV9 in de ether in heel Italië

De Chinese internationale staatszender CCTV9 zal op 1 maart in heel Italië digitaal free to air 24 uur per dag in de ether komen. Hiertoe hebben de Italiaanse publieke omroep Rai en de Chinese omroep CCTV een overeenkomst gesloten. Daarmee is het voor het eerst dat een Chinese zender in Europa in de ether uitzendt. CCTV9 zendt uit in het Engels De uitzending zal in Italië plaats vinden via DVB-T (digitale etheruitzendingen) en is in eerste instantie voor een periode van één jaar overeengekomen. De Rai is verplicht twee onafhankelijke zenders een plek te geven. Eerder verkreeg de kerkelijke zender Sat2000 na een verdelingsprocedure een uitzendplek in de Rai-multiplex. De Rai zal in China drie uur per dag uitzenden op een van de vele Chinese kanalen. Deze uitzendingen zullen worden ondertiteld en/of nasynchroniseerd. Rai en CCTV hebben afspraken gemaakt over verdelingen van reclamegelden. Idee van de Chinese televisie-uitwisseling is meer uitwisseling tussen Italië en China te realiseren. Met de overeenkomsten houdt de Rai onafhankelijke Italiaanse en Europese nieuws- en informatieaanbieders buiten de deur. Naar verluid waren pan-europese zenders als EuroNews, Arte en de Zwitser-Italiaanse publieke omroep RTSI geïnteresseerd in de frequentieruimte. De kans dat Italianen naar CCTV9 in het Engels zullen kijken is gezien het relatief lage aantal Engels-sprekenden in combinatie met de lage relevantie van de programmering van CCTV9 voor Italië, verwaarloosbaar. Zoals bekend heeft Mediaset in de digitale Italiaanse televisie-omgeving zichzelf een dominante positie weten toe te bedelen dankzij wetgeving van de regering Berlusconi. Mediaset ‘host’ als onafhankelijke derde de voor weinig Italianen te begrijpen Engelstalige zender BBC World alsmede de weinig relevante zenders 24oreTV en ClassNews. Om onverklaarbare (politieke?) redenen is ook de Franse nieuwszender La Chaine Info (LCI) in heel Italie via DVB-T te ontvangen, terwijl ook hiervoor geldt dat het overgrote deel van de Italianen niet per se goed Frans spreekt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *