Analyse NOS Journaalverslag:vreemde journalistiek!

DutchMedia heeft een éénmalige analyse gemaakt van het verslag over Silvio Berlusconi, de Italiaans premier die afgelopen woensdag 1 februari jl. in de NOS Journaaluitzending van 22 uur is uitgezonden. Hieronder de bevinden met de commentaren van DutchMedia.

AANKONDIGING IN LEADER met housebeat:

GERARD ARNINKHOF: Het tien uur journaal van woensdag 1 februari:[..]
housebeatje…[.onderwerpen…]Berlusconi misbruikt Italiaanse staats-TV[housebeatje]
[..]
GERARD ARNINKHOF:
“Silvio Berlusconi is vastbesloten om opnieuw premier van Italie te worden. Hij heeft alleen een probleem. Hij staat ruim 4 % achter in de peilingen. En om kiezers terug te winnen, verschijnt Berlusconi dag in dag uit op de televisie. Zo vaak dat zelfs president Ciampi de publieke omroep Rai heeft gevraagd de zendtijd eerlijk te verdelen over de politieke partijen,”

DutchMedia-COMMENTAAR (David de Jong):
In de inleiding van het NOS-Journaal wordt met het onderwerp ‘Berlusconi misbruikt Italiaanse staats-TV’ politieke stellingname ingenomen, medel door het gebruik van de term staats-TV. Maar ja het bekt lekker…Het is overigens geen nieuws, aangezien zulks gebeurt sinds dat Berlusconi premier is! Bovendien: De Rai is officieel een publieke omroep – net als de NOS. De Rai is immers een S.p.A. (Societa’ per Azioni, oftewel BV/NV) waarvan middels wet de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur wordt geregeld, niet anders dan in Nederland. Wel is duidelijk dat er verschil bestaat en dat het er dan om gaat hoe de benoemingen wettelijk geregeld zijn (politiek), maar het maakt van de Rai geen staatsomroep, al is het maar omdat het geen onderdeel van een ministerie is!

BAS MESTERS (verslaggeverstem):
“Als een wervelwind raast Berlusconi door de Italiaanse televisieprogramma’s,
Hij verschijnt in ontbijtshows, sportprogramma’s, praatprogramma’s en zelfs in de verkeersinformatie op de radio. De toenemende kritiek op zijn media-offensief wuift hij weg.”

DutchMedia-COMMENTAAR (David de Jong):
In de reportage is behalve de in de vertaling verdraaide woorden van de Usigrai (vakbond Rai) voorzitter geen kritiek te zien. Niet van centrumlinkse tegenstanders, niet van Ciampi zelf, niet het wederwoord van de Rai, kortom een erg EENzijdige door de NOS onvoldoende onderbouwde stellingname!

Quote SILVIO BERLUSCONI: (aangeduid als Premier Berlusconi (Italie))
“Dovunque il ministro del consiglio è andato a racontare delle cose fatte in questi quattro anni e mezzo , c’è stato un incremento del ascolto e credo che questo abbia terrorizata la sinistra
che si e prodotta in questo scandalo inventato.”

ECHTE VERTALING (gemaakt door DutchMedia/David de Jong)
Overal waar de premier naar toe is gegaan om te vertellen over de zaken die gedaan zijn in de afgelopen 4,5 jaar, is er een stijging van de kijkcijfers en ik denk dat dit links bang heeft gemaakt waardoor dit resulteerde in een verzonnen schandaal.

NOS-VERTALING:
“Elk programma waarin de premier vertelt over alle vooruitgang van de afgelopen vier jaar trekt enorm veel kijkers. Ik denk dat links daar zo van in paniek is geraakt dat ze dit zogenaamde mediaschandaal in het leven hebben geroepen”

DutchMedia-COMMENTAAR (David de Jong):
Er is verschil tussen enorm veel kijkers trekken en een stijging van kijkcijfers! Daar moet zelfs de NOS toch wel van op de hoogte zijn!

BAS MESTERS (verslaggever NOS Journaal):
“Hij heeft niet alleen vrije toegang tot zijn eigen commerciele zenders, maar controleert als premier ook de publieke kanalen zegt de voorzitter van de vakbond van Rai-journalisten”

DutchMedia-COMMENTAAR (David de Jong):
In beeld wordt dit helemaal niet gezegd door de Usigrai-vakbondsvoorzitter! Wederom slecht onderbouwd door de NOS die toch kan weten hoe de Italiaanse publieke omroep georganiseerd is en dat heel makkelijk kan uitleggen aan de kijker in plaats van wel heel vreemde onderbouwingen te hoeven gebruiken!

Quote voorzitter Usigrai ROBERTO NATALE:
(aangeduid in beeld als ‘vakbondsvoorzitter’, maar dat moet zijn voorzitter vakbond Usigrai)
“Basta aver fatto negli anni scorso la scelta di mettere alla guida di un telegiornale
di quel telegiornale una persona di approvatissima fedelta il che non significa che tutti i giornalisti del TG1 siano alineati”

ECHTE VERTALING:
“Het is voldoende om in de afgelopen jaren te kiezen voor een een toegewijd persoon aan de leiding van een journaal, wat niet betekent dat alle journalisten van TG1 daaraan gelieerd zijn”

NOS VERTALING
“Hij hoeft alleen maar aan de top van de tv journaals vriendjes te benoemen. Journalisten die zich daar niet in konden vinden zijn allemaal op een zijspoor gezet”

DutchMedia-COMMENTAAR (David de Jong):
Hier gaat de NOS over de schreef. Immers de vakbondsman heeft in het getoonde
fragment helemaal niet gezegd dat journalisten die zich niet in die lijn konden vinden, deze allemaal
op een zijspoor zijn gezet! Je kan rustig spreken van een schandalige werkwijze, door iemand een uitspraak toe te dichten voor de Nederlandse argeloze niet Italiaans sprekende kijker, die deze niet heeft gedaan. Blijkbaar kwam het het NOS Journaal zo uit opdat het een en ander kon worden aangedikt in een bruggetje van Bas Mesters?!

STEM Bas Mesters:
“sommige onderwerpen zullen daardoor nooit het journaal halen”

Quote voorzitter Usigrai ROBERTO NATALE:
“Il tema del origine delle fortune di Berlusconi sostazialmente non viene mai tratatto
dal informazione Rai è stato trattato una volta nella campagnia eletorale del 2001
cinque anni fa, che Berlusconi reagi’ in maniera cosi dura da chiedere a ottenere
le due persone un comico e un giornalista che avevano trattato quel tema,
fossero cancellato dalla televisione pubblica.

ECHTE VERTALING:
“Het onderwerp van de herkomst van het fortuin van Berlusconi wordt hoofdzakelijk nooit behandeld door de informatie die van de Rai komt. Het is een keer behandeld tijdens de verkiezingscampagne van 2001, vijf jaar geleden, opdat Berlusconi op een dusdanig harde wijze reageerde dat deze vroeg om verwijdering van een komiek en een journalist die dit onderwerp hebben behandeld”

NOS VERTALING:
“De vraag hoe Berlusconi zijn rijkdom heeft vergaard wordt nooit behandeld
Het is een keer gebeurd en toen heeft Berlusconi keihard gereageerd. Hij regelde meteen dat de twee makers een komiek en een journalist nooit meer op tv konden komen”

DutchMedia-COMMENTAAR (David de Jong):
Het NOS-Journaal houdt er blijkbaar niet van als geinterviewden genuanceerde verklaringen afleggen: “Hij regelde meteen” is nooit gezegd door de vakbondsman en is (wederom) het onnodig aandikken van hetgeen Roberto Natale zei. Immers dat is helemaal niet ‘meteen’ geregeld, maar daar ging enige tijd en een aantal schakels overheen. Bovendien was Berlusconi toen geen premier en is zulks vermoedelijk nadat deze premier werd uitgevoerd.

BAS MESTERS (verslaggever NOS Journaal):
Berlusconi trekt zich van alle kritiek niks aan. Voor wie hem niet op tv willen zien heeft hij een eenvoudige tip.

Quote SILVIO BERLUSCONI:
“Aparte chi a chi da fastidio di vedere Berlusconi ricordo che c’è il telecomando che un instrumento fantastica, per cui ci sono centania di canali televisivi, basta sciaciare un, premere un pulsante al telecomando e si passa da un altra parte”

Echte vertaling:
“Behalve dat voor wie het een last is om Berlusconi te zien, ik wil herinneren aan de afstandsbediening, dat een fantastisch apparaat is, waarmee waarmiddels honderden tv-kanalen beschikbaar zijn; het is voldoende om er een in te drukken, op een knop te drukken van de afstandsbediening en je gaat naar een andere kant”

NOS VERTALING:
“Wie Berlusconi niet wil zien, herinner ik er aan, dat er zoiets bestaat als een afstandsbediening
Een fantastisch apparaat waarmee je honderden andere kanalen kan kiezen”

BAS MESTERS (verslaggever NOS Journaal):
De verkiezingen in Italie zijn op 9 april.

DutchMedia-COMMENTAAR (David de Jong):
De NOS heeft met deze reportage een EENzijdig beeld willen neerzetten, zonder het toepassen van hoor- en wederhoor. Immers de onderbouwing van de NOS standpunten wordt slechts door een vakbondsman gedaan. Forza Italia (de partij van Berlusconi) is niks gevraagd – ook andere centrumrechtse Italiaanse partijen niet; centrumlinkse partijen is ook niks gevraagd, maar geselecteerde naar eigen believen vertaalde fragmenten van Berlusconi en de Usigrai-vakbondsvoorzitter zijn blijkbaar afdoende voor deze reportage van de door de Raad van Bestuur van de NOS en wettelijk vastgelegd geachte ‘onafhankelijke’ NOS-Journaal onder leiding van hoofdrecteur Hans Laroes. Deze reportage zou voor Forza Italia aanleiding kunnen zijn het NOS Journaal aan te klagen. Iets dat in Italie heel normaal is, maar door de betrekkelijke irrelevantie van Nederland en de kleinschaligheid van Nederland in Europa is dat wellicht niet te verwachten. In het geval dat wel zou plaats vinden, zou Forza Italia vermoedelijk gelijk krijgen omdat met deze reportage onvoldoende hoor/wederhoor is toegepast en daardoor een niet onderbouwd EENzijdig negatief beeld over Forza Italia en Silvio Berlusconi is geschetst. En dat is jammer, aangezien het onderwerp zich leent voor een goede reportage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *