FunX ‘beretrots’ op TNO-onderzoek

De publieke randstedelijke stadsjongerenzender FunX is beretrots op het evaluatie-onderzoek dat de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO heeft gemaakt in opdracht van het ministerie van OC&W. Dit liet directeur Willem Stegeman DutchMedia weten.

Het rapport van TNO dat als evaluatie aan de subsidiegevers (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag alsmede het Ministerie van OC&W) en de Tweede Kamer is gestuurd, concludeert dat dat FunX in bijna vier jaar tijd jongeren en daarbinnen vooral allochtone jongeren aanspreekt die tot dan toe onvoldoende werd bereikt door publieke radiozenders. FunX heeft als een van de publieke doelstellingen een bijdrage te leveren aan integratie. Volgens de onderzoekers kent FunX vooral een groeiende populariteit onder allochtone jongeren en is de zender een belangrijk identificatiepunt en forum waarop zij hun stem kunnen laten horen voor zaken die voor jongeren belangrijk zijn. Daarnaast stelt TNO dat FunX-luisteraars bestaan uit jongeren van zeer diverse
afkomst, en het lijkt erop dat FunX erin slaagt om hen met een muziekkeuze en onderwerpen aan te spreken die voor allen interessant zijn, terwijl het aantal autochtone luisteraars groeiende is. TNO noemt FunX een ‘multiculturele showcase’ en stelt dat FunX als voorbeeld gesteld kan worden voor hoe andere organisaties hun personeelsbeleid kunnen vormgeven of in communicatie allochtone jongeren kunnen
bereiken.

TNO heeft naast een flink aantal complimenteuze paragrafen ook enkele kritische aandachtspunten voor de zender op een rij gezet: Het Commissariaat voor de Media heeft nog niet kunnen constateren of de ‘wettelijke’ ICE norm (norm voor lokale publieke omroepen om de helft van hun programmering aan informatie, cultuur en educatie in te richten) inmiddels behaald worden, nieuwe metingen moeten dat uitwijzen. Ook stelt TNO dat de journalistieke kwaliteit van de zender een punt van aandacht moet zijn, onder andere door scholing van personeel. Ook adviseert TNO een actievere moderatie van de internetfora van FunX.

TNO wijst er op dat het Continu LuisterOnderzoek (CLO) beter de representativiteit van de steekproef (lees de aanwezigheid van jonge allochtenen in de grote steden) dient te verbeteren, zoals staatssecretaris Medy van der Laan ook al vroeg. Dan zou deelname van FunX aan het onderzoek zinvol zijn. Het CLO wordt in opdracht van de stichting PRE (Platform Radio Exploitanten) uitgevoerd, waarin de commerciele omroepen een meerderheid het bestuur vormt.

Tenslotte: het rapport meldt over NOS Headlines, het radionieuws dat de NOS vanuit Hilversum primair voor Radio 3FM maakt – en dat FunX ook doorgeeft, het volgende: “Uit een onderzoek naar jongeren en nieuws (Costera Meijer, 2005) bleek dat jongeren geïnteresseerd zijn in nieuws en niet willen dat nieuwslezers op hun knieën gaan om het nieuws voor hen begrijpelijk te maken. Wel willen ze nieuws liefst kort en op hoofdlijnen gepresenteerd en behalve het wereldnieuws ook nieuwtjes dicht bij huis.” Dit is voor de NOS een opvallend gegeven, aangezien deze bij de algemene publieke radiodiscussie omtrent de bezuinigingen eerder investeert in NOS Headlines en met name op het segment cultuur-radio bezuinigt. FunX is overigens blij met NOS Headlines en vindt dat ten opzichte van het reguliere NOS Journaal of ANP RadioNieuws op de radio een betere keuze die verzorgd, volwassen en levendig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *