Caz! start morgen…

Morgenochtend om 06 uur zal onder de naam Caz! op het zogeheten A7 FM-kavel de uitzendingen overnemen van Yorin FM. SBS Broadcasting BV nam in januari jl. het radiostation over van RTL Group-dochter RTL Nederland voor een niet bekend gemaakt bedrag. Bij de verdeling van etherfrequenties verkreeg RTL Nederland het FM-kavel voor een bedrag van 33,892 miljoen euro met het recht de frequentie tot 1 september 2011 te mogen gebruiken. Gemiddeld per jaar zou dit kavel 4,236 miljoen euro kosten. Caz! moet 20 tot 34 jarigen aantrekken (vrouwen en mannen, 50/50) en zal met veel muziek in de genres urban pop, pop dance en pop rock uitzenden. De muziek zal altijd van na 1990 zijn. Volgens radiodirecteur Gerard Timmer zal in het ochtendprogramma van Jeroen Kijk in de Vegte 10 tot 11 platen ten gehore worden gebracht, terwijl naar verloop van tijd dit oploopt. Timmer wil geen prognoses afgeven wat betreft de marktaandeel- en financiele doelstellingen. In januari/februari behaalde het huidige Yorin FM nog 2,5 % marktaandeel; toen de zender startte in april/mei 2001 was dit 4,1 % (met minder frequenties, maar ook minder concurrentie). De afgelopen maanden heeft het radiotation van SBS Broadcasting BV redelijk in de luwte geopereerd, resulterend in de laatste paar weken een non stop-programmering, terwijl jocks werden weggekocht door vooral Slam! FM en kwamen de uitzendingen nog vanuit de RTL-studio’s in Hilversum. Vanaf vanavond om circa 22 uur zullen de uitzendingen worden overgezet naar een nieuwe Amsterdamse SBS-studio. Daarmee herbergt de hoofdstad weer een landelijk radiostation meer, nadat enkele jaren geleden Radio 10 Gold Amsterdam verliet. Met de overgang naar de SBS-burelen te Amsterdam zal RTL Nieuws niet langer op dit kavel met nieuwsuitzendingen te horen zijn, en op de radio alleen op RTL FM het nieuws blijven verzorgen. Volgende week zal een campagne rondom het nieuwe merk Caz! worden geintroduceerd. De eerste zes à zeven maanden zal de radiozender de ‘pay off’ ‘Choose Life, Choose Music’ gebruiken. Timmer wil dat de jocks op de zender interactie met de luisteraars zullen hebben en vooral inhoudsvol te werk gaan. (Nieuwe) jocks voor de radiozender zijn Marisa Heutink-Beelen, Jurjen Gofers (vanaf mei/juni), Timur Perlin, Marc de Hond en in het weekend o.a. Rinse Blanksma. Timmer is tevreden over het nieuwe team, al wil hij nog kijken of één of twee namen kunnen worden toegevoegd. Volgens Timmer had voorganger Yorin FM onder de RTL-leiding geen visie en werd continu van strategie gewijzigd. RTL Nederland wist er niet in te slagen de neergaande lijn van het station te keren en verkocht de zender aan SBS Broadcasting BV. De ‘oude’ Yorin FM-sterren Rob Stenders, Henk Westbroek en Robert Kjaerby-Jensen die met veel fanfare door RTL Nederland in 2004 werden gepresenteerd zullen niet terugkeren op Caz! RTL Nederland was op de FM-band met deze radiozender vanaf 1998 actief. Onder de naam Yorin FM heeft het radiostation iets meer dan 5 jaar uitgezonden: van 2 april 2001 tot 17 april 2006. De merknaam Yorin is met het einde van Yorin FM uit de Nederlandse markt verdwenen en kan na een gebruik van vijf jaar (radio, televisie en internet) als mislukte merknaam worden aangemerkt. SBS Broadcasting BV is volledig in handen van SBS Broadcasting SARL dat voor 80 % in handen is van KKR en Permira. Telegraaf Media Groep NV bezit 20 % van het mediabedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *