Essent schakelt kabelaanbod Maastricht gelijk met rest Limburg; programmaraad stapt op

Essent Kabelcom schakelt vanaf 8 mei aankomende het @Home-kabelaanbod van Maastricht en Eijsden gelijk met de rest van de provincie Limburg. Dit is het gevolg van de integratie van het Maastrichtse kabelnet met dat van Essent Kabelcom en de eerdere volledige overname van het voormalige Nutsbedrijven Maastricht. 18 mei zal de omschakeling in heel het gebied voltooid zijn.

Gevolg is dat Maastricht weliswaar de zenders Cartoon Network, TVE Internacional en WDR editie Aachen alsmede de radiozender France Culture daarbij van de kabel gehaald worden. De tv-zenders zijn nog wel digitaal beschikbaar bij @Home. Om gevolg te geven aan het opgestelde (wettelijke) basispakket van de programmaraad Maastricht/Eijsden blijven RTBF La Une en de radiozender RTBF Musiq3 op de Maastrichtse kabel/Eijsdense beschikbaar het komende jaar. Maastricht/Eijsden grenzen aan de Franstalig-Belgische regio.

Sat.1, Tel Sell, EuroNews en PreviewTV zijn nieuw op de Maastrischtse/Eijsdense kabel, in het FM-radiopakket worden in de voormalig Franstalige stad tien nieuwe stations toegevoegd waaronder RTBF VivaCit├ę, Kink FM, Radio 227, FunX supported by BNN, Slam! FM, Juize FM, Arrow Jazz FM, VRT Studio Brussel, VRT Radio Donna, WDR 2 en WDR 1 Live.

Essent Kabelcom heeft er bij de programmaraad Maastricht/Eijsden op aangedrongen zichzelf op te heffen, aangezien de kabelaar wenst dat de programmaraad Limburg over de gehele provincie (uitgezonderd Nederweert en Brunssum) adviesbevoegd wordt. Om redenen van pluriformiteit, diversiteit, het eigen karakter van Maastricht en onvoldoende vertegenwoordiging weigerde de programmaraad Maastricht/Eijsden zich daaraan te conformeren.

Om die redenen en de opstelling van de kabelaars alsmede de gemeenten Maastricht/Eijsden hebben de programmaraadsleden hun ontslag aangeboden bij de bevoegde wethouders, waarna de gemeenteraden een dergelijk ontslag nog moeten goedkeuren. Raoul Spronken, voorzitter van de programmaraad Maastricht/Eijsden had gehoopt dat de gemeentebesturen bereid waren om dusdanige afspraken te maken met Essent Kabelcom omtrent de overname opdat Maastricht/Eijsden in ieder geval een eigen invulling konden behouden.

Alhoewel het erop lijkt dat Essent Kabelcom de wettelijke minimbasispakketadviezen uitvoert, hangt het van de gemeenteraden van Maastricht en Eijsden af of deze bereid zijn een aparte programmaraad te handhaven. Als de lokale programmaraad niet meer bestaat en geen programmaraadsadvies daartoe bestaat, betekent dit dat de Franstalig Belgische publieke zenders RTBF La Une (tv) en RTBF Musiq3 (radio) per 2007 alsnog van de Maastrichtse/Eijsdense kabel verdwijnen. Een woordvoerder van Essent Kabelcom bevestigde dat desgevraagd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *