Arbeidsvitaminen, Wout, ER, EO Jongerendag & PaPaul multicultureel?!

De NOS Raad van Bestuur worstelt met het rapporteren over multiculturele programma’s die op de publieke landelijke radio en televisie-zenders zijn uitgezonden. Dit blijkt uit een op 9 juni jl. geopenbaard rapport over multiculturele programma’s uit 2004. Resultaat is dat omroepverenigingen telkens hun eigen definities mochten hanteren voor multiculturele programma’s. En zo kon het zijn dat programma’s als ‘ER’ (AVRO), ‘het nationale junioren songfestival’ (AVRO), Top of the Pops (BNN), alle EO-TweeVandaag uitzendingen, EO Jongerendag , KRO Spoorloos, NCRV Network (alle uitzendingen), PaPaul (VARA), Kopspijkers (VARA) en Oppassen (VARA) officieel als multiculturele televisieprogramma’s worden aangeduid. Voor radio worden Arbeidsvitaminen (AVRO), Ekdom in de Nacht (AVRO), Schiffers FM (AVRO), BNN United, Wout (BNN), Stand.NL (NCRV), 3voor12FM (VPRO) als multiculturele programma’s aangemerkt.

Uiteraard heeft een aantal omroepen de definitie daartoe iets helderder gemaakt waardoor de lijst van NPS-programma’s en de meeste genoemde VPRO-programma’s logischer klinken als multiculturele programma’s. De bedoeling van de opgegeven lijsten van multiculturele programma’s is om de hoeveelheid te kunnen monitoren. De NOS Raad van Bestuur wijst er op dat door de definitiekwestie de lijst niet vergelijkbaar is met voorgaande jaren en onderling tussen omroepen evenmin een vergeljiking gemaakt kan worden. De TROS heeft geen lijst van multiculturele programma’s opgegeven aan de NOS Raad van Bestuur. Onduidelijk is waarom de NOS-Raad van Bestuur niet zelf een heldere definitie heeft uitgevaardigd voor de algehele landelijke publieke omroepsector. Desgevraagd kon woordvoerder Jeroen Wassenberg daar geen helderheid over geven. Overigens is het ook de vraag of rapportages over multiculturele programma’s nog gemaakt blijven worden doordat de wettelijke eis hiertoe uit de mediawet is gehaald ten faveure van prestatie-overeenkomsten. Tot op heden heeft het ministerie van OC&W en de NOS deze niet afgesloten….

De rapportage is te vinden door hier op te klikken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *