KPN: ‘geen plannen voor MPEG4 in DVB-T’

KPN heeft geen plannen om ten behoeve van het DVB-T netwerk over te gaan op MPEG4, part 10. Dit heeft Marius Potman, woordvoerder van Koninklijke KPN NV DutchMedia laten weten. Volgens Potman heeft KPN Broadcast Services waarin Nozema Services NV, Digitenne Holding BV en KPN Broadcast zijn ondergebracht, gekozen voor een nieuw multifunctioneel encodeerplatform. Daarmee zegt KPN ‘voorbereid’ te zijn op de ‘de toekomst’ en kan kan ‘multifunctioneel’ worden ingezet. Potman ontkent dat er HDTV-plannen voor DVB-T in MPEG4 zouden bestaan, zoals elders in Europa, zoals in Parijs door het Franse TDF getest wordt.

De afgelopen weken was door een aankondiging van het Amerikaanse Harmonic enige onrust onstaan in de markt van DVB-T ontvangers van Digitenne/KPN. Harmonic kondigde aan dat ze met de levering van nieuwe encoders een simpele migratie kon plegen van MPEG2 naar de MPEG4 H264 standaard. MPEG4 is niet compatible op bestaande digitale etherontvangers, waardoor verwarring ontstond. KPN verklaart nu dat het hier slechts gaat om het voorbereid zijn van nieuwe diensten.

Overigens is KPN bezig met de inrichting van een nieuwe divisie onder de naam KPN Broadcast Services waarin Nozema Services NV, Digitenne Holding BV en KPN Broadcast opgaan. Volgens Marius Potman is nog onduidelijk hoe dit er exact uit zal komen te zien, evenals het onduidelijk is of de meer dan 70 jaar oude naam Nozema zal blijven bestaan. De integratie zal uiteindelijk uitmonden in het samenvoegen van Digitenne en KPN TV. Een tijdpad hiervoor kon Potman niet aangeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *