NOS, KPN en dB Europe: DAB aanvragen afgewezen

De inmiddels afgetreden D66-minister van Ecomonische Zaken, Laurens Jan Brinkhorst heeft vorige week aanvragen voor nagenoeg alle DAB-kavels van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS), Koninklijke KPN NV (via Nozema Services NV) en dB Europe BV afgewezen. NOS, KPN en dB Europe maakten aanspraak op de ongebruikte kavels in het kader van dat ze daarmee het DAB-aanbod verder wilde uitbreiden. Thans zendt alleen de NOS met een gelicenceerd kavel in een groot deel van Nederland de publieke landelijke zenders uit met een grote kwantiteit aan radiostations met als gevolg soms beperkte audiokwaliteit. Er zijn nauwelijks DAB-luisteraars in Nederland. Ex-minister Brinkhorst heeft vlak voor zijn ontslag deze aanvragen afgewezen omdat ‘volgens de wet niet vergunningen op aanvraag kunnen worden verkregen, maar op basis van een veiling of vergelijkende toets’ en aldus strijdig met het Nationaal Frequentieplan, zo stelt Judith Thompson, woordvoerster voor het ministerie van Economische Zaken. Volgens het ministerie van Economische Zaken is de aanvraag van de NOS daarnaast afgewezen op grond van het leggen van een relatie met een ‘uitrolverplichting’, een ‘scheve verhouding tussen frequenties voor de publieke omroep versus frequenties voor de commerciĆ«le omroepen’, alsmede het beleid dat nog niet af is en frequenties die onderwerp zijn van onderhandeling die nog moeten worden uitgewerkt. Voor de aanvragen van KPN en dB Europe geldt ‘frequentieruimte nog onderhandeld moet worden’ en ‘de procedure voor vergunningsverlening nog gestart moet worden’.
Zoals bekend wil de Tweede Kamer wil in het najaar een discussie voeren of hoe om te gaan met digitalisering en het DAB-dossier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *