Wie is 100 % NL?

Deze vrijdag op zaterdagnacht zal 100 % NL als urban pop & rock radiostation de Nederlandstalig muziek nieuw leven inblazen op het zegeheten ‘A9’ FM-kavel in de ether. Maar van wie is 100 % NL eigenlijk?

100 % NL is eigendom van RadioCorp OY, een (officieel) in Finland gevestigd radiobedrijf. Herbert Visser zegt desgevraagd 100 % eigenaar daarvan te zijn. Dankzij het vrije verkeer van goederen en diensten in de Europese Unie kon RadioCorp OY zonder problemen meedoen aan de etherverdeling en uiteindelijk de juridische procedures winnen. Wat de verdere bedrijfsachtergronden van het bedrijf zijn, wil Visser om zijn moverende redenen desgevraagd door DutchMedia, niet uit de doeken doen.

Tot 2004 was RadioCorp OY nog actief met namen als Mediasales OY en Finnpage OY. Deze waren onderdeel van MetroMedia International Group Inc.

In 2003 begon MetroMedia International Group met het afstoten van 3 (belangrijke) Russische radiostations die via de institutionele bellegers als Communications Equity Associates en Warburg Pincus kort geleden in handen kwam van de Franse mediagroep Lagardère.

In de tweede helft van 2004 verkocht MetroMedia International Group Inc haar resterende actieve radiostations aan de Ierse mediagroep CommuniCorp Group Ltd. Dit is in handen van de Ierse magnaat Denis O’Brien.

CommuniCorp heeft hierdoor radiostations in Bulgarije, Tsjechië, Estland, Hongarije en Finland in handen. MetroMedia International Group is in handen van John W. Kluge, Stuart Subotnick alsmede een aantal capital venture-fondsen. MetroMedia International Group bevindt zich sinds 2004 in een instabiele financiele situatie en stootte daarom haar radio-activiteiten af, waaronder ook 100 % NL (RadioCorp OY).

In recente interviews van Herbert Visser refeert deze naar één van deze Russische radiostations (thans van Lagardere), maar ook naar radiostations die nu in handen zijn van het Ierse CommuniCorp. Over enige tijd zal blijken of Herbert Visser de enige eigenaar van RadioCorp OY zal blijven en wie eventueel de (mede-)eigenaar wordt van het nieuwste radiostation in Nederland.

Volgens Visser is het de bedoeling dat er een ‘Nederlandse BV’ zal komen die de exploitatie van 100 % NL op zich zal nemen. Directeur Denny Terpstra is deze aan het oprichten. Volgens Visser zal die Nederlandse BV ‘de juiste aandeelhoudersverhoudingen hebben’. Wie daarin zullen zitten, wil Visser desgevraagd (nog) niet melden anders dan dat hij er zelf ook ‘eentje’ van zal zijn.

Inmiddels is de website van 100 % NL met live stream ‘on air’ gegaan en kan alvast via het internet met Microsoft Windows Media Player naar de radiozender geluisterd worden in afwachting van de FM-etherlancering….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *