Medy van der Laan ‘nooit te beroerd’ voor ‘gratis advies’ NOS Raad van Bestuur…

Medewerkers van het ministerie van OC&W hebben op persoonlijke titel een ‘afscheid’ site voor Medy van der Laan gemaakt. Opvallend is dat er – naast vele complimenten – enkele onthullingen in vermeld staan over de oud-staatssecretaris Media & Cultuur van D66. Zo onthult Marjan Hammersma dat Van der Laan de NOS Raad van Bestuur ‘gratis’ advies gaf over hoe deze Nederland 1, 2 en 3 diende te programmeren. Opvallend, aangezien Van der Laan zelf altijd tegen politieke programma-interventie was, zo bleek bij debatten in de Tweede Kamer. Ook is onthuld dat Van der Laan zelf ‘wel eens de angst of verwachting’ had dat de door haar ingediende mediawet het niet zou halen. Dat is overigens nu werkelijkheid geworden, ook al meldt een topambtenaar van het ministerie van OC&W op dit dossier (Herman Hofenk) dat ‘de goede ideeën’ behouden kunnen blijven voor een volgend kabinet. Hieronder enkele interessante passages die op het gastenboek zijn achtergelaten:

Marjan Hammersma over Medy van der Laan
“Zeer betrokken, grote interesse in de inhoud en nooit te beroerd om de Raad van Bestuur een gratis advies over het uitzendtijdstip van de programma’s op Nederland 1, 2 en 3 te geven. Waarom staat Koefnoen niet achter Paul de Leeuw op zaterdagavond op Nederland 3 vroeg jij eens geërgerd. Zeker nadat Pino jou in dat programma had ontvoerd en jij je eerst door Studio Sport moest worstelen (zonder dressuur natuurlijk) om dat te kunnen bekijken. “

(Marjan Hammersma is Directeur Media, Letteren en Bibliotheken bij het ministerie van OC&W en is door Medy van der Laan aangesteld. Daarvoor was zij hoofd van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) Informatie & Advies bij de Nederlandse Omroep Stichting (NOS).

Hermineke van Bockxmeer over Medy van der Laan
“In kleine kring uitte je wel eens de angst of verwachting dat jouw plannen voor de publieke omroep het niet zou halen, maar tot het versturen van de wet naar de Kamer op 24 mei liep het hele proces nog op rolletjes, tegen alle verwachtingen in. Wat een kater om er zo uit te moeten stappen.”

Herman Hofenk over de nieuwe mediawet tegenover Medy van der Laan
“Jouw nieuwe Mediawet zal het wellicht niet meer gaan halen, maar de goede ideeën daarin zullen we proberen te behouden onder een volgend kabinet. “

Herman Hofenk over Medy van der Laan en de wel doorgevoerde mediawetswijziging (die overigens al in gang werd gezet door Rick van der Ploeg!)
“Duidelijk was dat het zo niet langer kon. De macht van de omroepverenigingen moest gebroken worden. En wel in twee stappen. Het strijdplan voorzag in maatregelen voor de korte en de lange termijn. Stap één was de verkorting van de erkenningentermijn van de omroepverenigingen, het verwijderen van hen uit de raad van toezicht en het vergroten van de macht van de raad van bestuur. Daarmee was de huidige Mediawet klaar en de weg open voor een totaal nieuwe Mediawet. Die eerste stap is succesvol en redelijk geruisloos gezet. Zonder dat velen zich dit realiseerden heeft het een revolutionaire verandering in de Hilversumse verhoudingen gebracht. Het zonnetje van de oude bestuurlijke verhoudingen zal daar ook na je vertrek niet meer gaan schijnen.”

De afscheidssite zelve is te vinden door hierop te klikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *