Aftiteling: ook de publieke zenders zijn filmbarbaren?

COLUMN – Hoe kan de publieke omroep een film aan het einde met zoveel disrespect behandelen? Afgelopen nacht was de mooie zeer mooie, romantische maar tegelijkertijd dramatische film Gloomy Sunday – Ein Lied von Liebe und Tod op Nederland 1 met AVRO-logo te zien. De film omvatte veel muziek en daar eindigde de aftiteling ook mee. De film eindigde om circa kwart voor twee ‘s nachts op een zeer brute vorm.

Als ware een bezoeker aan een goed restaurant die koste wat het kost de hand weigert te schudden met de chef kok die zich presenteert. Alsof het om een boek gaat waar de kaft door de boekhandelaar hardhandig voor de ogen van de koper is afgescheurd. Alsof de uitzenders (publieke landelijke omroep/AVRO) persoonlijk duidelijk wil maken dat films vooral naamloos gemaakt moeten zijn. Zo werd zonder enig vorm van respect na nog geen halve minuut een niksnuttige en waardeloze promotiefilm ingestart van de Algemene Vereniging Radio Omroep al dan niet in samenspraak met de licentiehouder (de Nederlandse Omroep Stichting). Dit is niets anders dan culturele barbarij. Een boos gevoel bij de kijker – die wordt genegeerd – achterlatend.

Je zal maar meegewerkt hebben aan deze mooie film en je film zo behandeld zien worden. Nederland 1 is een publieke, openbare zender die bij de gratie van alle belastingbetalende burgers bestaat. Kortom geen commerciele zender die zegt films weg te draaien om te voorkomen dat mensen zouden gaan zappen. Nog los dat dit jegens de filmkijker een onzinnig argument is, kan je je afvragen welk belang er bestaat om om 01:45 uur ‘s nachts een film zo te onderbreken?

Wie is hiervoor officieel verantwoordelijk? In de bestuurlijke spaghetti die de publieke landelijke omroep heet, zou je kunnen zeggen in volgorde Harm Bruins Slot, Ruurd Bierman, Cees Vis, Willemijn Maas, Roek Lips of Ton F van Dijk? Hoe het ook zij blijkbaar heeft geen van deze personen het besef of respect willen tonen bij deze film en vermoedelijk eenzelfde houding bij de meeste andere films die vertoond worden op Nederland 1, 2 en 3, kwart voor twee ‘s nachts of niet….

De boodschap van de publieke zenders is in ieder geval: als u zekerheid wenst te hebben over het met respect vertonen van films op televisie, moet u niet bij de door u (mede)gefinancierde publieke, openbare omroep zijn. Nee, u zult opnieuw moeten betalen en goed ook: alleen bij de premium betaaltelevisiezenders of bij de huur van DVD’s of afname van pay-per-view mag u het respect en de zekerheid verwachten omtrent het tonen van de volledige film met de aftiteling en de bijbehorende muziek. Nieuwe of oude zenderschemadiscussies ten spijt….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *