Casema-overname Warburg Pincus/Cinven aangekondigd!

De overname van Casema door Warburg Pincus en Cinven wordt een feit. Voor 2,1 miljard euro nemen beide bedrijven de op twee na grootste kabelaar over van GMT Communications Partners (8 %), Carlyle Group (46 %) en Providence Equity Partners (46 %). Deze drie bedrijven kochten in 2002 Casema voor 655 miljoen euro van France Telecom. Cinven en Warburg Pincus worden elk voor 50 % eigenaar van het bedrijf. Warburg Pincus is al eigenaar van Multikabel. Casema-woordvoerder Gradus Vos verklaarde tegenover DutchMedia dat ‘uiteindelijk besloten wordt een nieuwe holding op te zetten waarin zowel Casema als Multikabel ondergebracht worden. Een fusie is de volgende logsiche stap’. Casema verwacht dat de overname eind augustus, begin september zal worden geëffectueerd. Daarna begint het proces tot integratie. De ondernemingsraden van Multikabel en Casema hebben ingestemd met de overname.

Jos Molenkamp, algemeen directeur van Casema zei tegenover Planet Multimedia blij te zijn met de overname. “ze laten jou de business draaien. Strategische partijen hebben allemaal zo hun eigen ideeën.Hier mag je gewoon ondernemen en als cijfers goed zijn en je komt aan je budgetten en de ideeën die je had maak je werkelijkheid, dan zijn ze blij en ik ben ook blij omdat je de ruimte hebt om dat te doen”. Molenkamp laat zich kryptisch uit over zijn eigen toekomst: “Of ik de baas wordt over Multikabel? We moeten ons orienteren. Kijken welke synergieën te halen zijn.” Casema en Multikabel bieden overigens gelijksoortige produkten met slechts nuanceverschillen. Waar Casema 1,36 miljoen abonnees bedient, bedient Multikabel bijna 318.000 abonnees. De combinatie blijft de derde kabelexploitant, maar wil graag doorstoten tot de eerste. Molenkamp: “We willen graag Essent erbij hebben. Dan kunnen we marktkracht ontwikkelen richting KPN en hebben we een klein beetje kracht tegenover KPN. [..] Het zou fantastisch zijn als we tweederde van Nederland als kabelexploitanten bij elkaar kunnen krijgen naast UPC, dan hebben we twee kabelexploitanten en of het ooit één wordt, dat ligt ver weg denk ik, toch. Ik denk dat het
Ik denk dat het goed voor de consument is en ook voor Nederland om te zien dat het verschillende kabelexploitanten zijn die niet echt verschillend zijn maar toch eigen imago hebben en ja ons imago is toch ietsje anders dan dat van UPC. [,,] Als UPC ons gekocht had, dan hadden we daaar ook weer een succes van gemaakt of we er ook blij mee zouden zijn? Dan hadden we er weer een andere vorm aan gegeven passend bij het concept UPC.” Molenkamp zit met deze overname niet langer op de lijn direct EEN kabelexploitant voor Nederland te willen. Gradus Vos hierover: “Wat er speelt is dat als we samengaan en het zou goedgekeurd worden, je je kan afvragen wie er in de lead komt. Wie van de zittende directieleden speelt een rol voor financiele partijen en wie heeft een trackrecord. Daarnaast is vermeldenswaardig dat de huidige directie ervoor gezorgd heeft dat we drie keer zoveel waard zijn geworden. Niet iedereen bij Casema is overigens onverdeeld blij met de uitspraken van Molenkamp in de openbaarheid. De uitspraken kunnen ook binnen de kabelsector leiden tot enige discussie….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *