Essent Kabelcom, Casema en Multikabel worden één bedrijf te Groningen

Essent NV’s Essent Kabelcom, Providence/Carlyle/GMT’s Casema en Warburg Pincus’ Multikabel gaan samen. Dit is een gevolg van de overname van deze bedrijven door de nieuwe kabeljoint-venture van Cinven en Warburg Pincus. Essent NV maakte vandaag de intentie tot verkoop van Essent Kabelcom aan Warburg Pincus/Cinven bekend ter waarde van 2,6 miljard euro. Het nieuwe fusiekabelbedrijf zal circa 3,4 miljoen kabeltelevisieklanten tellen, volgens de huidige stand circa 355.000 digitale kabelklanten en zal haar hoofdvestiging te Groningen verkrijgen. Casema en Essent Kabelcom draaiden in 2005 een gezamenlijke omzet van 743,4 miljoen euro. Casema (310,9 miljoen euro omzet) draaide een nettoresultaat van 11,4 miljoen euro; Essent Kabelcom (432,5 miljoen euro omzet) een ‘segment’ bedrijfsresultaat van 86,6 miljoen euro. Over het eerste halfjaar van dit jaar (2006) draaide Essent Kabelcom een nettoresultaat van 12 miljoen euro (vorig jaar 3 miljoen euro), maar er vindt geen afschrijving meer plaats op vaste activa, waardoor 10 miljoen extra positief is beinvloed. Een bijbehorend omzetcijfer is niet bekend gemaakt.

Warburg Pincus en Cinven hebben voor de medewerkers van Essent Kabelcom een werkgelegenheidsgarantie afgegeven door de geldigheid van het geldende sociale plan te verlengen tot 1 juli 2009. Essent Kabelcom geeft werkgelegenheid aan 1039 banen (FTE’s, eind 2005). Casema telt 1047 banen, waarvan 315 banen zijn uitbesteed voor de klantenservice (eind 2005). Het aantal vestigingen van Essent Kabelcom die naast Groningen bestaan, blijft in takt (Maastricht, Tilburg, Zwolle en Amsterdam). Er zijn afspraken gemaakt over het aanbod en consumentenprijzen.

Voor de 2,6 miljard euro heeft de Raad van Bestuur van Essent NV verklaard dat overeengekomen is met de provincies/gemeenten om deze enkele scenario’s voor te leggen. Zowel investeringen voor aankopen, het omlaag brengen van de schuldenlast maar ook het aan de aandeelhouders uitkeren van bedragen behoren daarbij tot de opties, aldus de Raad van Bestuur in een conference call.

De nieuwe kabeljointventure zal voor Cinven en Warburg Pincus de grootste kabelactiviteit worden in Europa. Cinven bezit weliswaar de in Luxemburg en België actieve exploitant Coditel en in Frankrijk de exploitanten Est Video en Numericable, maar deze zijn in omvang kleiner dan de nieuwe grote exploitant die in één klap de marktleider wordt voor radio- en televisiedistributie. Van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens zal circa 48,6 % klant zijn bij de nieuwe kabelgigant. Binnen de kabelsector is dit meer dan 55 %. Liberty Global wordt met UPC Nederland de tweede kabelaar met 2,2 miljoen abonnees en circa 36 % marktaandeel. De overige 9 % wordt verdeeld onder kleinere kabelaars als Delta Kabelcomfort, CAIW, Cogas Kabel en iets meer dan 15 kleinere kabelaars die meestal in handen zijn van overheden.

Volgens Jeroen Brouwers van Essent Kabelcom hebben zowel de Raad van Bestuur van Essent NV als de aandeelhouders die het laatste woord over de verkoop hadden unaniem groen licht gegeven voor de verkoop. Eerder heeft Liberty Global, eigenaar van UPC Nederland verklaard niet langer in de race te zijn voor de aankoop van Essent Kabelcom. Brouwers zegt hier niet op te willen ingaan anders dan dat de prijs en de toekomstscenario’s rondom werkgelegenheid bij Warburg Pincus en Cinven het beste gegarandeerd zijn.

Noord Brabant met 30,8 % de grootste aandeelhouder van Essent NV en VVD’er Onno Hoes als vertegenwoordiger, Limburg met 16,1 % en CDA’er Martin Eurlings als vertegenwoordiger, Overijssel met 18,7 % en CDA’er Piet Jansen als vertegenwoordiger en Groningen met 6 % en PvdA’er Marc Calon als vertegenwoordiger waren in ieder geval betrokken bij het verkoopproces. Overigens zijn ook Drenthe (2,3 %) en 26 gemeenten (26 %) aandeelhouders van Essent NV.

De verwachting is dat de effectuering ergens in januari of februari 2007 zal plaats vinden. Daarna zal het integratieproces van de drie kabelaars plaats vinden. Over een naam wordt nog nagedacht. De verwachting is dat de Nederlandse Mededingingsautoriteiot (NMa) drie tot vijf maanden nodig heeft om de aankoop/fusie te beoordelen. Ook de Centrale Ondernemingsraad van Essent NV moet nog een advies geven. Tot die tijd hebben de toekomstige eigenaren volgens de Essent Kabelcom-woordvoerder nog geen invloed op het beleid; onlangs nog werden Liberty Global en Airfield Holding wegens een overtreding op NMa-regels in dat kader veroordeeld.

Voor Casema kwam de aankondiging dat het hoofdkantoor van de nieuwe kabeljointventure in Groningen komt enigszins als een verassing. Casema is met haar medewerkers geconcentreerd op haar hoofdlocatie in Den Haag. Volgens Sylvia Veereschild, waarnemend Casema-woordvoerster zijn wel afspraken gemaakt over handhaving van het sociaal statuut bij overname, wat betekent dat er verklaard is dat ‘de manier waarop men met elkaar omgaat gaat zoals men gebruikelijk is en niet anders is dan veranderingen in de maatschappij’. Toch erkent de zegsvrouwe dat er geen werkelijkheidsgarantie is afgesproken met de toekomstige eigenaren. Volgende week of kort daarna hoopt Casema meer te kunnen melden hierover als de aankoopovereenkomst definitief zal worden getekend.

Ondertussen speculeren de Haagsche, Maastrichtse, Groningse en Zwolse medewerkers hoe de verschillende Nederlandse culturel met elkaar zullen samenwerken. Waar op alle niveau bij Casema een puur Haagsch accent te vernemen is, kent Essent zowel het Limburgs als Gronings dialect met al haar gebruiken en leefwijzen tot haar culturen….

Dat Essent NV wellicht al afscheid genomen heeft van haar telecom- en kabeldivisie blijkt enigszins uit de afgelopen middag georganiseerde Investor conference call webcast rondom haar halfjaarresultaten. Deze werd niet door de nog ‘eigen’ provider gehost, maar door de ‘grote’ kabelvijand…Koninklijke KPN NV die onder de Essent NV presentatie een eigen KPN-reclameslogan plaatste…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *