RNW/3FM project Uruzgan FM vandaag van start

Vandaag gaat het radioproject Uruzgan FM Van start als initiatief van Radio Nederland Wereldomroep (RNW), Radio 3FM (Nederlandse Omroep Stichting/TROS) en een aantal lokale publieke omroepen. In het Afghaanse Uruzgan zal bij de legerbasis op enkele FM-frequenties 24 uur per dag worden uitgezonden. Van 16 tot 17 uur zal elke dag een speciaal voor de militairen bedoeld live programma worden uitgezonden onder auspiciën van RNW en TROS Radio 3FM. Circa 15 lokale publieke zenders zullen het speciale programma overnemen, evenals RNW 1, de Nederlandstalige zender van RNW op internet en satelliet. Uruzgan FM is ook op internet in MP3 te horen. De lokale omroepen bevinden zich meestal in de buurt van in Nederlang gevestigde legerbases.

De speciale – alleen in Uruzgan op FM en op internet te beluisteren zender zal 19 uur per dag de uitzendingen van Radio 3FM overnemen. Van 19 tot 20 uur Nederlandse tijd en van 05 tot 06 uur zal het reguliere nieuwsprogramma van RNW ‘NieuwsLijn’ worden uitgezonden. De speciale uitzending zal overigens ook van 17 tot 19 uur worden herhaald.

Peter Veenendaal, hoofd van de Nederlandstalige afdeling van RNW over de speciale uitzending van een uur: “Het zal bestaan uit populaire muziek met informatieve elementen op een 3FM-achtige manier gebracht met vooral verzoekjes en groeten. De zender en de uitzendingen worden betaald uit de begrotingen van Radio 3FM en RNW. Defensie betaald wel een klein deel voor de FM-zenders ter plekke. De aanlevering vindt plaats via defensieverbindingen. Voor RNW is een van de bestaansredenen Nederlanders in het buitenland te bedienen. Miltiairen hoort bij de kernbusiness van RNW. In totaal zetten we hier twee mensen van RNW op en twee mensen van Radio 3FM.” Annemieke Schollaardt (27) zal de jock van dienst zijn.

Volgens Veenendaal zijn er weliswaar enkele afspraken over operationele veiligeheid van de manschappen afgesproken (geen achternamen, en geen preciese locatie-aanduidingen bij gebeurtenissen), maar is verder geen gedragslijn afgesproken over hoe RNW of Radio 3FM verder hun uitzendingen moeten maken. Volgens Veenendaal zal RNW haar eigen journalistieke vrijheid en onafhankelijk gewoon nastreven in haar (reguliere) uitzendingen. De publieke zenders willen met Uruzgan FM ook geen partij zijn voor de politieke discussie over wel of niet deelnemen aan bepaalde missies.

De legers van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada hebben overigens aparte legeromroepen in het leven geroepen – al dan niet onafhankelijk of juist onderdeel van het leger. BFBS (British Forces Broadcasting Services), AFN/AFRTS (American Forces Network/American Forces Radio Television Service) en CFN-RFC/CFRTS (Canadian Forces Network/Canadian Forces Radio & Television) zenden bijvoorbeeld – dankzij een NAVO-verdrag – nog steeds in Nederland hun radiostations uit in o.a. Zuid-Limburg voor de NAVO basis AFCENT/AFNORTH (Allied Forces Central Europe/North) en is voor een ieder in deze omgeving via de FM-band te horen. AFN doet dit overigens met de keiharde slogan ‘AFN The Eagle: Music worth Fighting For’.

BFBS Radio 1 zendt ook uit op internet en free to air op de Eutelsat W3; CFN-RFC zendt ook free to air uit op de Astra1-satelliet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *