101: BNN’s jongerenkanaal vanaf oktober

Begin oktober start BNN in samenwerking met de NOS Raad van Bestuur het vorig jaar aangekondigde themakanaal voor jongeren (toen bekend als ‘The Cool Project, TCP’). De naam 101 verwijst naar de digitale keten met nullen en enen, maar moet ook een referentie als zenderplek worden. Het nieuwe kanaal zal naar verwachting in ieder geval bij de grote kabelaars digitaal – al dan niet tegen extra betaling – beschikbaar komen. Onderhandelingen hierover vinden nog plaats.

Paul van Keulen, bij BNN verantwoordelijk voor het kanaal: “Het wordt een jongerenkanaal dat 24 uur per dag in de lucht is met veel interactie, innovatie en de nadruk op 1-op-1 communicatie. Alhoewel gewone televisie leading blijft, willen we met dit kanaal met twee versies inspelen op jongeren.” Via internet zal 101 vooral een platform moeten worden waar het tv-signaal het middelpunt van is. Zo kan via internet meegespeeld worden met spellen en soms ook gereageerd worden op utizendingen.

Het kanaal heeft een budget van één miljoen euro en zal zich richten op de doelgroep 13 tot 34-jarigen met de nadruk op 15 tot 24-jarigen. De indeling van de zender is al enigszins duidelijk. Hier een schets daarvan – onder voorbehoud. Op werkdagen zal het kanaal willekeurig geprogrammeerde items uit jongerenprogramma verknippen tot clips en uitzenden van 8 tot 16 uur. Daarna volgt een quiz die via internet meegespeeld kan worden en een soapuur met Onderweg naar Morgen (de aflevering van gister en eergisteren). Ook zal 101 een door kijkers zelf gemaakte soap uitzenden, oftewel zelfgemaakte filmpjes. In de vooravond herhaalt het kanaal hele programma’s, met name van BNN. Om 21 uur volgt BNN United. Het Radio 1-programma zal daartoe voortaan op de themazender te volgen zijn, met multimediale elementen als de mogelijkheid te chatten en een ‘tickertape’. Om 22 uur zal het kanaal een uur lang het te lanceren VARA Humorkanaal uitzenden. Daarna zal de zender volledig overgaan op spellen (gaming) en deze tonen tot 01 uur. Ook in de weekenden zal de zender zich richten op computerspellen. Later zal nog een dance afterpartyblock worden gestart op het kanaal om het weekendgevoel kracht bij te zetten. Hiervoor ontwikkelt het nieuwe kanaal nog formats.

“Het kanaal is ook een beetje pionieren. We bieden straks 24 uur een podium. We proberen ook jongeren in opleiding de kans te geven om televisie-uren te maken en te leren,” aldus Van Keulen. Overigens is het de bedoeling dat naast BNN-programma’s ook van andere omroepverenigingen programma’s worden uitgezonden, al heeft BNN het voortouw bij de nieuwe zender.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *