Nederland 1, 2, 3, regiozenders en radiostations per direct FTA in Randstad

De publieke landelijke en publieke regionale tv- en radiostations zijn per direct Free to Air te ontvangen in de Randstad. Dit heeft Koninklijke KPN NV vandaag aangekondigd. Met deze aankondiging is in de Randstad ruim een maand lang een daadwerkelijke overgangstermijn ingegaan aangezien zowel Free to Air analoog, als Free to Air digitale uitzendingen van start zijn gegaan. KPN stelt desgevraagd dat ze dit als ‘service’ aankondigen en dat hier al gaandweg gebleken is dat het mogelijk is. Eén maand geleden zei KPN desgevraagd tegenover DutchMedia dat hier geen sprak van was, maar is daar nu op teruggekomen. Ook de publieke radiozenders (Radio 1, Radio 2, Radio 3FM, Radio 4, Radio 5, Concertzender en resp. Radio Noord-Holland, Radio Rijmond, Radio M Utrecht en Radio West) zijn allen voortaan ongecodeerd in DVB-T te ontvangen. Oorspronkelijk zouden deze (met uitzondering van Radio 1) gecodeerd blijven.

In de rest van Nederland zullen de regionale tv-zenders en Nederland 1, 2 en 3 per 11 december free to air uitzenden. De publieke radiozenders zullen aldaar niet per 11 december in DVB-T beschikbaar zijn, maar enkele maanden later. KPN ontkent dat de Free to Air start in de Randstad met de satellietstart van de regionale zenders op de satelliet per komende vrijdag verband houdt, maar zegt wel altijd als vriendelijk voor haar klanten te willen optreden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *