Canal Digitaal Satelliet: Film1.3, Boomerang & NASN?

Canal Digitaal Satelliet heeft afgelopen maandag tijdens een dealerdag bekend gemaakt dat ze in onderhandeling is met Chellomedia over het doorgeven van Film1.3 voor de Film1/Sport1-satellietabonnees. Deze derde zender ontbreekt thans bij de satellietoperator. Ook met Turner wordt gesproken over uitzending van de tekenfilmzender Boomerang die vooral de tekenfilmklassiekers uitzendt. North American Sports Network (NASN), een zender met vooral Amerikaanse sporten (American Football, ijshockey, basketbal e.d.) behoort ten slotte ook tot de zenders waarmee Canal Digitaal Satelliet in onderhandeling is voor uitzending. NASN en Boomerang zullen – als tot overeenstemming wordt gekomen – worden aangeboden via ‘derden’ doorkoppeling voor waarschijnlijk het Familie of entertainmentpakket.

Canal Dgiitaal Satelliet bestaat als digitale satellietaanbieder 10 jaar. Het bedrijf begon in 1996 als onderdeel van FilmNet met een digitaal satellietaanbod onder de naam MultiChoice en werd na de verkoop aan de Canal+ Groep in 1997 omgevormd tot Canal Digitaal Satelliet, dat sinds 2004 in handen is van Airfield Holding (o.a. Cees Bohnenn en Hans Wolffert).

De komende periode zal het bedrijf starten met het uitzenden van B-frames, die een lichte kwaliteitsverbetering met zich meebrengt, maar waardoor per 1 december de circa 10 jaar oude satellietontvangers van Pace G4-500 en EchostarDSB2000 niet meer met de Nederlandse zenders overweg kunnen. Het stellietbedrijf heeft voor gebruikers hiervan een aanbod gedaan voor een nieuwe satellietontvanger.

Voor verdere uitbreiding kijkt Canal Digitaal Satelliet naar de tweede satellietpositie die SES Astra wil positioneren in Nederland (Astra3). Met name een HDTV-aanbod zou daarbij volgens het satellietbedrijf passen. Echter daartoe wil Canal Digitaal Satelliet pas overgaan als 5 general entertainment zenders voor de Nederlandse markt actief en beschikbaar zijn voor Nederland. Thans vindt operationeel directeur Kees Farber die markt nog te beperkt om investeringen op satelliet te rechtvaardigen. Tenslotte wil het satellietbedrijf in de loop van 2007 zelf in navolging van ontwikkelingen in de gespecialiseerde handel komen met een tweede/derde ontvangeroplossing middels draadloze technieken in combinatie met harddisks. Ook is het satellietbedrijf zelf in samenwerking met 4Net Eccomerce (onderdeel van 4Net Industries) gestart met een webwinkel om zelf satellietinstallaties en -ontvangers te kunnen verkopen naast de detailhandel en gespecialiseerde handel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *