RTL 4, RTL 5, RTL 7, SBS 6 en Veronica TV evenals Talpa uiterlijk 1 juni volledig in breedbeeld

RTL 4, RTL 5 en RTL 7 zullen niet zoals aangekondigd op 1 januari, maar op 1 juni 2007 volledig in het breedformaat anamorf 16:9 uitzenden. Dit blijkt uit een schrijven aan reclamerelaties die de Nederlandse dochter van de in Luxemburgs gevestigde Bertelsmann-dochter heeft verstuurd. “Omdat enkele omroepen op technisch gebied nog niet volledig gereed zijn om gezamenlijk met ons op 1 januari 2007 over te gaan op het uitzenden in breedbeeldformaat, hebben we in onderling overleg besloten om een gemeenschappelijke overgangsdatum later in het jaar te kiezen,” zo schrijft Jules Hartog, ‘manager audiovisuele services’ van RTL Nederland Sales BV.

Het uitstel is volgens RTL Nederland een gevolg van het gezamenlijk optrekken in het breedbeeld maken van de uitzendingen van de grote op Nederland gerichtte(commerciële) televisiestations.

Alhoewel de reclamerelaties van RTL Nederland Sales BV al op 1 maart 2007 hun reclamespotjes in breedbeeldformat kunnen aanleveren schrijft het bedrijf dat deze ‘vanaf 1 juni 2007′ in het formaat ’16:9 Full Height Anamorphic (16F16)’ zullen worden uitgezonden.

SBS Broadcasting BV (Net 5, SBS 6 en Veronica TV) alsmede Talpa/Tien zullen hun uitzendingen eveneens in anamorf breedbeeld gaan verzorgen. Talpa kondigde al eerder aan in (anamorf) 16/9 te zullen uitzenden, en zendt thans de meeste van haar produkties in letterbox uit. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat ‘een eerdere start voor de niet-commerciele content iedere omroep zelf kan regelen. Talpa is nog bezig met de laatste technische voorbereidingen en kan derhalve nog geen exacte startdatum noemen.’ De verwachting is dat Talpa nog voor het einde van dit jaar volledig anamorf in breedbeeld zal utizenden.

SBS Broadcasting BV bevestigde het voornemen om op 1 juni volledig over te gaan met haar drie zenders in breedbeeld. Volgens woordvoerder Eric Eljon is het streven om op alle infrastructuren (digitale kabel [DVB-C], digitale satelliet [DVB-S], IPTV en digitale ether [DVB-T]) waarop anamorf breedbeeld kan worden doorgegeven dit ook te doen. SBS wil haar reclamerelaties daarbij zoveel mogelijk tegemoet komen opdat voortaan in één formaat voor alle zenders reclame kan worden aangeleverd.

Hoe de publieke landelijke omroep (Nederland 1, 2 en 3) met de breedbeelduitzendingen om zal gaan is nog niet helemaal duidelijk; afgelopen middag kon hierover nog geen opheldering gegeven worden.

Bij de oorspronkelijke aankondiging van RTL Nederland om op 1 januari 2007 in breedbeeld uit te zullen zenden, was al duidelijk dat niet via alle infrastructuren anamorf zo zou zijn. Via satelliet wil RTL Nederland de signalen vanuit Luxemburg in letterbox gaan uitzenden. Canal Digitaal Satelliet voert hier nog overleg over.

8 thoughts on “RTL 4, RTL 5, RTL 7, SBS 6 en Veronica TV evenals Talpa uiterlijk 1 juni volledig in breedbeeld”

 1. Ik kan het e-mail adres van RTL 7 niet vinden,maar ik
  heb de volgende vraag.Als je een uitzending van voetbal insite hebt gemist kan je die als nog bekijken
  op de website.Maar er is 1 probleem de beelden haperen
  de teksten blijven in takt,dus er valt geen tekst weg,maar voetbalbeelden stoppen ongeveer 1 seconde. Wat kan ik hieraan doen.Ik heb een labtop (draadloos internet + bellen kpn) Ook bij andere mensen gevraagd,zelfde probleem (ook met draad verbinding) laat aub iets horen.

 2. ik heb op mijn vraag van 14-01-09 te 7.24 uur geen
  antwoord ontvangen. Bovendien heb ik een nieuwe vraag
  waarom vermelden jullie niet de juiste starttijden van
  de formule 1. Ik tel er altijd een uur bij (voorbeschouwing),maar ik zou graag zien,dat U de juiste starttijd vermeld in TV Gids

 3. Hoi..Ik ben Ronny uit nieuwegein..ik kijk meest van de tijd bij jullie voetbal van de europa wedstrijden van de nederlanderse ploegen , maar een ding valt me vies van jullie tegen , en dat is de laaste tijd die europese wedstrijden ! gisteren ( wou ik kijken naar ajax – timisuara , maar helaas de tussen stand staat weer op de helft van het beeld !!!! zet dat ding is gewoon in de hoek en voor de rest klaar er mee , het is echt niet om aan te zien echt niet.. en geef is een verslag als het rust is …Nee het is zo de scheidsrechter heb het fluitje nog niet in de mond of we zitten al RECLAME te kijken …Het is leuk dat jullie het uitzenden maar helaas het is niet om aan te zien kwa beeld ,ik heb al een paar keer gemailt ik denk dat ze dit niet serieus nemen ? , maar goed ik ga lekker op duitsland kijken die heeft wel alles goed voor elkaar , ik hoop dat dit nu een keer wordt op gelost ..Groeten uit nieuwegein..

 4. ik kan het e-mailadres van rtl-4 niet vinden.
  dus dan maar zo.
  rtl geeft uitvoerig breiwerk over incest in de rk kerk. ook spijkerman heeft de grootste lol. over de goede werken van de rk kerk geen woord. in duitsland kwam in 2009 210.000 keer incest voor aldus tc tubantia. dat is 37 x hoger dan in de rk kerk aldus een columniste van trouw in het programma schepper en co. breng ook eens wat positiefs over al die goede vwerken die de rk kerk over de hele wereld heeft verricht en dan denk ik bijv aan moedere teresa en pater damiaan en zoveel anderen. het zou rtl sieren. .

 5. Waar vind ik het E-mailadres van RTL 4 ?
  Wil mijn ergenis doorgeven van het de verkeerde kant opdraaien van de molen in het spel IK HOU VAN HOLLAND!
  Gr. Wim

 6. goedenavond
  er heeft mij iemand gebeld vanavond over sbs6 . volgens mij over een prijsvraag , maar de verbinding werk verbroken . hoe kan ik er nu achterkomen wie er heeft gebeld? het gaf anonieme oproep aan vandaar.
  graag hoor ik van u
  groeten sabine broekman

 7. Ik heb problemen met de Lotto
  Er is automatisch een bedrag van mijn rekening afgeboekt
  Het kan niet terug worden geboekt .
  Misschien na twee maanden .
  De banken willen ook niet meewerken .
  Ze willen slechts het rekeningnummer van de Lotto blokeren
  Bij de Ing nog onbetrouwbaarder dan de Rabo moet er eerst
  drie maal afgeschreven worden voor dat je kunt blokeren op
  rekening nummmer .
  Help ik voel me opgelicht met mederwerking van de banken
  Zoek verder opklachten St.Nat Spottotalisator
  Laan van Hoornwijk 55
  2289 DC Rijswijk
  070 321 6621

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *