Malone’s Discovery Holding Company krijgt meerderheid Discovery in handen

Discovery Holding Company dat onder controle staat van mediamagnaat John C. Malone heeft aangekondigd dat het na een transactie 66 % van Discovery Communications zal bezitten. Discovery Communications is het bedrijf dat de zenders van Discovery Channel bezit.
Cox Communications, een Amerikaanse kabelexploitant zal als gevolg van het terugtreden van het zijn van aandeelhouder van Discovery Communications de Amerikaanse zender Travel Channel, Antenna Audio (een bedrijf gespecialiseerd in multimedia en reistoers) en 1,275 miljard Amerikaanse Dollar meekrijgen. Dit laatste zal middels bankfinanciering worden gerealiseerd. De Amerikaanse Travel Channel heeft overigens niets te maken met het Europees/Britse Travel Channel dat ook in Nederland wordt verspreid. Het Europese Discovery Travel & Living is geen onderdeel van de overeenkomst en blijft in handen van Discovery.

Medio 2005 splitste John C. Malone het 50 % belang van Discovery Communications samen met Ascent Media af van zijn holdingbedrijf Liberty Media in het nieuwe beursgenoteerde ‘Discovery Holding Company’. De verwachting is dat de overeenkomst tot terugtreden van Cox medio mei zal zijn gerealiseerd. De Amerikaanse uitgever Advance/Newhouse zal voortaan 33 % van het bedrijf bezitten. Tot nu toe had deze uitgever 25 % van Discovery Communications in handen. 1 % blijft in handen van  Discovery Channel-oprichter John Hendricks. Overigens hebben de eigenaren van Discovery Communications voor bepaalde beslissingen de instemming nodig van 80 % van de eigenaren. Daarmee moeten ook in de nieuwe situatie Discovery Holding Company en Advance/Newhouse overeenstemming blijven verkrijgen over de te voeren koers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *