Het Gesprek gaat ook voor analoge kabeldoorgifte

Het Gesprek, de op 2 oktober te starten interviewzender van Ruud Hendriks, Derk Sauer, Frits Barend en Pieter Storms, heeft zich bij zowel kabelexploitanten als programmaraden gemeld voor analoge kabeldistributie. De zender had oorspronkelijk alleen digitale distributie op het oog, maar wil nu ook bredere distributie verkrijgen, door te gaan voor zowel analoge als digitale distributie. Tot nu toe heeft de nieuwe zender alleen een overeenkomst met CAIW – voor digitale kabeldistributie – gesloten. CAIW heeft een succesvol digitaliseringstrategie doorgevoerd waardoor een overgrote meerderheid van de klanten haar basisaanbod via de kabel digitaal ontvangt. Ruud Hendriks zegt tegenover DutchMedia evenveel kans te willen maken op distributie als andere partijen. “Waarom moeten andere partijen die al drie zenders hebben zomaar een vierde zender verkrijgen?”, aldus Hendriks doelend op RTL 8 en een mogelijke vierde SBS-zender.

Hendriks ‘claimt’ niet zozeer de kabelfrequenties van Tien, maar stelt wel ‘evenveel kans’ te willen maken op die kabelfrequenties die RTL Nederland met de Luxemburgse zender RTL 8 wil innemen. Doordat de zender Tien niet is verkocht, vallen die frequenties formeel vrij zodra Tien stopt met uitzenden. RTL Nederland heeft nog geen overeenstemming met de kabelaars tot uitzending van RTL 8. Tien betaalde voor analoge kabeldistributie, RTL voor haar bestaande drie zenders niet.

Het Gesprek wil met ‘marktconforme’ voorwaarden op de kabel komen. Welke voorwaarden dat precies zijn wil Hendriks (nog) niet prijsgeven en hangt af van mogelijk te voeren onderhandelingen. Met analoge kabeldistributie kan Het Gesprek haar bereik zo groot mogelijk maken. Het Gesprek kondigde afgelopen week aan met de KRO een samenwerkingsovereenkomst te zijn aangegaan opdat zowel de KRO als het Gesprek programmamateriaal en interviewers uitwisselen. De bedoeling is dat bepaalde KRO-interviewers bij Het Gesprek te zien zullen zijn, terwijl materiaal van Het Gesprek in programma’s van de KRO beschikbaar zal komen. Deze samenwerking is niet exclusief en met gesloten beurzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *