Nederlandse Mededingingsautoriteit keurt RTL-overname Talpa-onderdelen goed; nog geen kabelcontracten RTL 8

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de overname van Radio 538 en een aantal programma en voetbalrechten van Talpa Media Holding NV goedgekeurd. Daarmee kan RTL Nederland ongehinderd voor het seizoen 2006/2007 de samenvattingen van het Nederlandse Eredivisie-voetbal op RTL 4 brengen alsmede andere voetbalwedstrijden op de RTL-zenders. De NMa heeft de radio-overname niet onderzocht omdat omdat het daartoe geen aanleiding zag, aangezien RTL recentelijk geen radio-activiteiten in Nederland meer had. De NMa stelde verder dat de meerderheid van de adverteerders geen ‘significante’ effecten verwacht en voldoende alternatieven ziet. Door de overname zijn er volgens de NMa geen ‘wezenlijk verschil in marktverhoudingen’ te constateren. Ondanks de dubbelfunctie van John de Mol als aandeelhouder via Cyrte Fund II van Endemol en als aandeelhouder via Talpa Media Holding NV van RTL Nederland BV, ziet de NMa geen versterking van een economische machtspositie op het gebied van content.
De verwachting is dat binnen enkele dagen de overname van Radio 538 (Vrije Radio Omroep Nederland BV) zal worden geëffectueerd. Daarbij zal overigens de organisatie (vooralsnog) ongedeeld blijven bestaan, waarbij de algemeen directeur Jan Willem Brüggenwirth in dienst blijft van Talpa. Radio 10 Gold, Juize FM en Radio Digitaal blijven onder Talpa Media Holding NV vallen.
Talpa Media Holding NV verkrijgt 26,3 % van de aandelen van RTL Nederland (vermoedelijk RTL Nederland BV).

RTL 8 op satelliet in ‘basispakket’?

RTL 8 zal komende zaterdag op satelliet starten – onder voorbehoud van definitieve afpsraken tussen RTL en Canal Digitaal Satelliet. De zender met ruim 16 uur per dag homeshopping/belspellen en ‘s middags en ‘s avonds herhalingen van vooral ‘vrouwelijke’ programma’s van met name RTL 4 en deels RTL 5 en RTL 7, zal middels een ‘harde’ omwisseling op de Astra1 vanuit Luxemburg van start gaan. Martijn van Hout, woordvoerder van Canal Digitaal Satelliet verwacht dat RTL 8 in het (duurdere) basispakket terecht zal komen, zo meldt deze desgevraagd aan DutchMedia. Dit betekent dat RTL 8 niet in het settopboxpakket komt waar RTL 4, RTL 5 en RTL 7 alsmede de SBS-zenders in uitzenden. Omwille van de start van RTL 8, zal Hallmark Channel per komende zaterdag (vrijdag- op zaterdagnacht) op de huidige uitzendplek van Tien uitzenden (12574 GHz H SID 5010), terwijl RTL 8 op de huidige uitzendplek van Hallmark Channel (12344 GHz H SID 2035) zal uitzenden op de Astra1, gecodeerd in Mediaguard2 en Irdeto2. De uitzendingen van Tien eindigen vrijdagavond rond middernacht met een ‘vrolijk afscheid’ onder de naam ‘De Laatste Show’. RTL 8 zal o.a. de Amerikaanse talkshows Oprah Winfrey en Dr Phil alsmede de series As the World Turns, Kinderziekenhuis en Een Plek onder de zon op werkdagen herhalen.
Kabeldistributie RTL 8 nog onduidelijk

Tot op heden heeft nog geen enkele kabelexploitant een contract gesloten over distributie van homeshop/herhaalzender RTL 8. Toch is het waarschijnlijk dat de meeste kabelexploitanten de nieuwe Luxemburgse zender zullen doorgeven. UPC-woordvoerder Ronald van der Aart meldt desgevraagd dat het de verwachting is van UPC dat RTL 8 zal worden utigezonden. “We leggen de komende dagen de laatste hand aan de overeenkomst en verwachten een vloeiende overgang.” Van de Zesko-kabelaars @Home, Multikabel en Casema was maandagavond geen woordvoerder beschikbaar met nadere informatie. Aangezien geen nieuwe produkties op RTL 8 zullen worden uitgezonden, zal ook zonder beschikbaarheid van RTL 8 kijkers geen programma’s hoeven missen. Enkele produkties van Tien zullen echter niet terugkeren bij RTL Nederland. De woordvoerder van UPC zegt desgevraagd de zender RTL 8 te laten waar Tien thans bij hem geprogrammeerd staat: “hij blijft waar die is, op tien dus”.

RTL 8 heeft inmiddels een website op http://www.rtl.nl/experience/rtl8/

Een overzicht van de nieuwe programmering van RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 is via http://ips.rtlnederland.nl te vinden.

8 thoughts on “Nederlandse Mededingingsautoriteit keurt RTL-overname Talpa-onderdelen goed; nog geen kabelcontracten RTL 8”

  1. Kinderachtig weer om RTL 8 via de satelliet niet in het settopboxpakket onder te brengen. Het gaat om een herhaalzender. Mensen die alleen in het weekend op de camping zitten gaan echt geen basispakket afnemen bij Canal Digitaal. Belangrijkste is dat het Nederlands voetbal via RTL 4 weer voor “iedereen” te bekijken is. RTL 4 zit gewoon in het semi-gratis pakket waar het ook thuis hoort. Ik denk dat RTL 8 via de kabel gewoon te zien zal zijn.

  2. Goed dan, RTL 4 zit in het pakket waarvoor je € 49,95 per jaar moet betalen. Voor een hoop mensen is dit duur zat als je alleen in de weekenden of vakantie gebruik maakt van je schoteltje. Canal Digitaal probeert door het beperkter maken van het settopboxpakket meer mensen naar de duurdere pakketten te krijgen. Ik vraag mij af of ze dat zal lukken.

  3. Die contracten met kabelmaatschapijen zijn allang geregeld. Toen het nog onduidelijk was of RTL 8 er wel mochten komen zelfs…

  4. Volgens mij komt rtl 8 gewoon op de plek van toen, je kan als kabelmaatschappij niet even 1 zender van de groep niet laten uitzenden en helemaal nu tien weg is hebben we meteen vervanging.

  5. Ik zou het ook heel dom vinden van Canal Digitaal om zo’n low budget zender als RTL8 in het basispakket te doen.
    Zo maken ze zich alleen maar belachelijk. Ze zouden zich beter eens gaan bekommeren om de beeldkwaliteit die met 3mb/s echt niet meer van deze tijd is. De blokken vliegen bij mij door het beeld op mijn 50 inch plasma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *