BVN-TV verhuist in Verenigde Staten opnieuw van satellietpositie

BVN-TV de zender voor Vlamingen en Nederlanders buiten Nederland én België verhuist opnieuw van satellietpositie voor satellietkijkers in de Verenigde Staten en Canada. Vanaf 1 januari zal BVN-TV alleen nog te ontvangen zijn via de AMC4-satelliet op 101 graden West (12120 GHz V symb.Rate 30.000 FEC 3/4). Op 1 januari 2005 wisselde BVN-TV ook van satellietpositie toen het contract met Dish Network (via Kelly Broadcasting op de Echostar3) werd beëindigd en de zender overging op de Galaxy25-satelliet op 97 graden West (voorheen bekend als Intelsat Americas 5). Destijds betekende de verhuizing voor kijkers dat deze dienden te investeren in apparatuur. Ook nu zullen kijkers – indien deze een vaste schotel gebruiken – hun satellietschotel moeten (laten) aanpassen om ontvangst te behouden. Op 1 september jl. zijn de uitzendingen op de AMC4 van start gegaan om kijkers de aanpassing van hun schotel mogelijk te maken.

BVN-TV zegt bij monde van RNW-woordvoerster Patrizia De Chiara dat de verhuizing een gevolg is van een Europese aanbesteding, waarbij deze aan GMDS (Global Media Distribution) is gegund. GMDS zendt BVN-TV uit op capaciteit van Home2US, een dienst waarop allerlei buitenlandse zenders worden gebundeld op één transponder. De AMC4-satelliet van SES Americom (net als SES Astra onderdeel van SES) is gecopositioneerd bij de DirecTV-satellieten DirecTV 4S en 8. Tot nu toe waren de contracten met GlobeCast North America (een dochter van France Télécom) afgesloten die ook voor een aanvoer via de Telstar12 zorgde. De uitzendingen op de Telstar12 en de Galaxy 25 zullen per 1 januari aankomende worden beëindigd. De nieuwe contractsduur op de AMC4 bedraagt vier jaar.

Schotel opnieuw positioneren

De tweede satellietpositieverhuizing van BVN-TV binnen drie jaar is opvallend voor een publieke internationale omroep. De BVN-woordvoerster stelt dat in algemene zin het bedrijf ‘zoveel mogelijk rekening met de behoeften en wensen van de kijkers’. Volgens de woordvoerster ‘valt de investering voor de kijkers wel mee’, waarbij deze erop wijst dat het niets kost als ‘ze het zelf doen’. Hiervoor dienen gebruikers wel verstand te hebben van schotels, ontvangstkoppen en het uitrichten daarvan. De praktijk is dat slechts een zeer beperkt deel van de satelliethuishoudens hiermee om kan gaan.

Toen BVN-TV drie jaar geleden verhuisde, leidde dit tot enig ongenoegen bij de kijkers in de Verenigde Staten. Op de Galaxy25 zenden voornamelijk niet-Amerikaanse zenders uit, evenals op de AMC4 waar BVN-TV de transponder deelt met o.a. een Koreaanse, Vietnamese en Poolse zender.

Europa: strategische keuze satellietuitzendingen BVN-TV?

BVN-TV is ook bezig met een onderzoek naar ‘verschillende opties’ voor haar Europese uitzendingen. Dit blijkt uit het jaarverslag 2006 van BVN-TV. Hierin is opgenomen dat het contract voor BVN-TV met Canal Digitaal Satelliet ‘wederom met één jaar is verlengd zodat alternatieven in kaart kunnen worden gebracht’, aldus het jaarverslag. De satellietcapaciteit voor BVN-TV via zowel Hotbird als Astra1 kostte in totaal 997.000 euro op jaarbasis. Vragen die BVN-TV bezig houden zijn volgens een woordvoerster in het kader van een eventuele aanbesteding het verlaten van de Astra1 en op de Hotbird blijven uitzenden alsmede het elders huren op de Astra1 buiten Canal Digitaal Satelliet. Terwijl Radio Nederland Wereldomroep namens BVN-TV aangeeft met de (medewerkers van de) Raad van Bestuur van de NOS (NPO) ‘onderzoek’ te doen, ontkent een zegsman namens deze dat hier sprake van is, anders dan dat er ‘zo nu en dan’ contacten zijn waarin satellietontwikkelingen worden doorgenomen.  De huidige contracten voor Europa verlopen in het voorjaar van 2008. Tegen die tijd moet duidelijk zijn hoe het verder zal gaan met de Europese BVN-uitzendingen die thans voor in Nederland en Vlaanderen woonachtige satellietkijkers een vanzelfsprekendheid zijn dankzij de Astra1-uitzending, terwijl de Hotbird-uitzending dankzij de geografische dekking veel verder dan alleen Europa reikt (Noord-Afrika, Azië/Midden-Oosten).

One thought on “BVN-TV verhuist in Verenigde Staten opnieuw van satellietpositie”

  1. Als we het laten doen moeten we hier in Canada weer extra kosten maken met de verandering van die sateliet en kosteloos als je zelf het dak op gaat: de weersvoorspellingen zijn voor morgen -22 en sneeuwbuien….. En dat ‘ten behoeve van de kijker’!! Maar het contract met de nieuwe AMC4 is zeker voor 4 jaar geldig!!! En dan kan je weer kosten maken of weer zelf het dak op!! En U denkt toch niet dat er nederlandse emigranten zijn die naar poolse, vietnamese of koreaanse zenders willen kijken!!! Kan BVN-TV niet bedenken dat de mensen hier alleen Nederlandse, Franse, Duitse of Engelse zenders willen zien, want ze hebben geen Pools, Vietnamees of Koreaans geleerd vroeger op de school……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *