Merk Sky Radio voortaan alleen Nederlands; Duitse Sky Radio is voortaan Radio BOB!

Het merk Sky Radio van de Sky Radio Groep die voor 85 % in handen is van de Telegraaf Media Groep NV is voortaan alleen nog als Nederlands radiostation te beluisteren. Gisteren heeft de Duitse versie van Sky Radio in Hessen zich omgedoopt in Radio BOB! en werd na ruim 6,5 jaar het merkgebruik in Duitsland gestaakt. Het merk Sky Radio is overigens in handen van News Corp, die het bedrijf tot 2006 in handen had. Sky Radio Groep heeft de merknaam in licentie verkregen.

“Er is een groot verschil tussen Nederland en Duitsland. Sky Radio is een begrip in Nederland en kon als een van de eerste commerciele zenders groot worden. Die positie heeft Sky Radio in Duitsland en in Hessen nooit gehad. We zijn daar laat begonnen en moeten in een gevestigde markt met een dominante commerciele zender (Hit Radio FFH) alsmede de publieke HR-zenders concurreren. We zijn daar een tijdje bezig geweest en het is heel moeilijk om daar tegen op te boksen. We hebben een tijdje gezocht naar een partner en hebben samen met Regiocast besloten om het radiostation een nieuw gestalte te geven. De tijd zal leren of dit format met rock en pop zal werken.” aldus Martin S. Banga die als directielid van Sky Radio Groep een verantwoordelijkheid draagt voor de aansturing van het 51 % belang in Radio BOB! Regiocast verkreeg het 49 % belang in november 2007.

Radio BOB! is in feite het derde format dat het door Sky Radio gecontroleerde Duitse radiobedrijf inzet. Het ‘eerste’ format dat Sky Radio uitprobeerde was in feite het vanuit Nederland verduitste soft-pop format in non-stop vorm. Op 11 januari 2005 werd dat overboord gezet met een gepresenteerd ‘superhits’ (hitradio) format. Dit bleek niet te werken waarop niet alleen het format maar ook de naam Sky Radio overboord is gezet in Hessen.

Radio BOB! omvat rock en pop, volgens het radiostation van absolute ‘klassiekers’ tot actuele nummers. Muziek vn The Stones, The Who, Led Zeppeling, Pink Floyd alsmede Lenny Kravitz zijn volgens het radiostation onderdeel van de vezels van de zender. De radiozender bestaat grotendeels uit nieuwe jocks. Daarbij is het station trots op de komst van DJ’s die ook bij AFN (American Forces Network) hebben gewerkt, die overigens nog steeds uitzendt in o.a. Hessen.

De introductie van Radio BOB! was met enige geheimzinnigheid omgeven. “We wilden de concurrentie niet te voren inlichten,” aldus Banga. Vlak voor de introductie is in de nacht van maandag op dinsdag jl. op veel plekken in Hessen buitenreclame opgehangen als onderdeel van een grote promotiecampagna voor Radio BOB! Volgens Banga is het een personificatie voor de luisteraar van het radiostation. BOB is geen afkorting.

De Duitse operatie van Sky Radio Groep draaide tot nu toe verliesgevend. Met het nieuwe Radio BOB! is het de bedoeling dat in het kalenderjaar 2009 deze winstgevend zal worden, zo stelt Banga.

Sky Radio was eerder actief in Denemarken en Zweden. De Deense operatie stopte in november 2005 na circa vier jaar, aangezien Sky Radio van mening is dat de overheid beloofde dekking niet levert. Voor deze operatie die in handen is gebleven van News Corp, vinden nog juridische procedures plaats die News Corp tot nu toe heeft verloren. In Zweden was Sky Radio circa een jaar actief in 1998/1999. De merknaam Sky Radio wordt in haar letterlijke vorm alleen nog gebruikt in Estland, maar dit is geen operatie van de Sky Radio Groep. Ook het Griekse Skai Radio en het Roemeense Radio Sky kent geen relatie met de Sky Radio Groep. In het Verenigd Koninkrijk wordt de merknaam Sky News Radio gebruikt voor nieuwsoperaties van BSkyB (dat gecontroleerd wordt door News Corp). Met de wijziging in Duitsland komt een praktisch einde aan de internationale Nederlandse ambitie van het merk Sky Radio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *