Mezzo start Nederlandse versie

Mezzo, de Franse thematische zender voor klassieke muziek en jazz, start in december met een Nederlandse versie. Dit heeft de zender vandaag bekend gemaakt. Nederland is het eerste land buiten Frankrijk waar de zender met een specifieke versie voor zal starten. Het kanaal dat in handen is van Lagardere (60 %) en de publieke Franse omroep France Televisions (40 %). Tot nu toe is in Nederland de internationale versie te zien. Circa 25 % van de Nederlandse huishoudens heeft de beschikking over Mezzo via de kabel, satelliet en/of IPTV.

De Nederlandse versie van Mezzo zal specifiek voor Nederland worden geproduceerd, ondertitels omvatten, Nederlandse promo’s en Nederlandse reclame. Voor de facilitaire exploitatie is Mezzo nog bezig om partners uit te selecteren. Voor de toekomst is er ook op de optie om specifieke Nederlandse programma’s te programmeren, maar initieel zal dit niet gebeuren. De nuance van de zender kan meer toegespitst worden op Nederland worden dankzij een Nederlands schema. Dit schema zal overigens in Frankrijk worden gemaakt. De opzet van het Nederlandse Mezzo is vergelijkbaar met Discovery Channel en National Geographic die ook niet of nauwelijks Nederlandse programma’s kennen, maar wel een Nederlandse versie van hun zenders hebben.

Mezzo werkt overigens al samen met Nederlandse partners en kondigde aan met het Nederlands Dans Theater en Concertgebouw nieuwe partnerschappen aan te gaan met wie ze intensief wil samenwerken ten behoeve van haar kanaal. De nieuwe Nederlandse versie van Mezzo zal te zien zijn via de kabel en IPTV (KPN). Bij UPC en Ziggo is Mezzo alleen via de digitale pluspakketten te ontvangen, bij een aantal kleinere kabelexploitanten waaronder Delta in Zeeland en Cogas Kabel in Almelo e.o., wordt Mezzo ook analoog uitgezonden. Bij Canal Digitaal Satelliet zal de Nederlandse versie niet te zien zijn, maar zal de Franse versie te zien blijven, omdat aparte satellietcapaciteit voor het Nederlandse Mezzo geen financieel haalbare kaart is volgens de zender en het om een beperkte groep kijkers gaat (Mezzo is via Canal Digitaal Satelliet alleen via het familiepakket/entertainmentpakket/toppakket beschikbaar).

5 thoughts on “Mezzo start Nederlandse versie”

  1. Inderdaad goed nieuws, als we tenminste kunnen blijven rekenen op een behoorlijk aandeel jazzmuziek op de zender. En dan ook niet alleen in het holst van de nacht…

    Gr.Jaap Lüdeke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *