ARTE: per 1 september in digitale standaardpakket Ziggo; analoog geleidelijk weg bij Ziggo

De Frans/Duitse culturele zender ARTE zal per 1 september bij Ziggo voortaan via het digitale standaardpakket (Televisie Z1) te zien zijn. Tot nu toe was ARTE alleen tegen meerbetaling beschikbaar (9,95 euro per maand) via het Digitaal Totaal pakket (Televisie Z2). Tegelijkertijd begint begin september een geleidelijke afschakeling van de analoge kabeldistributie van ARTE in het westelijk Ziggo gebied. In het Zuidelijke en Noord/Oostelijke gebied is ARTE bij Ziggo analoog nooit te zien geweest. Begin dit jaar werd ARTE al analoog verwijderd in het Ziggo-gebied in Noord-Holland-Noord alsmede Haarlemmermeer toen nog bekend als ‘Multikabel-gebied’.

Het gaat thans om steden als Utrecht, Delft, Den Haag, Leiden en Amersfoort. ARTE kent bij Ziggo thans een analoge verspreiding van circa 800.000 huishoudens. Ziggo heeft meer dan 1 miljoen digitale kabelhuishoudens. In gebieden waar programmaraden een zender hebben geadviseerd in het wettelijke basispakket die analoog nog niet op de kabel zit, zal deze zender de plek van ARTE overnemen. Zo zal in Utrecht de Spaanse zender TVE Internacional worden uitgezonden en in Den Haag zal EuroNews/Het Gesprek op de plek van ARTE worden uitgezonden.

In gebieden waar adviezen bestaan uit zenders die al analoog worden doorgegeven, zal Ziggo een nog nader bekend te maken zender op de kabel plaatsen. Het is nog onbekend welke zender dit zal zijn. Eerder startte Ziggo elders in haar werkgebied met het uitzenden van de homeshopzender ShopZo/Suus, een initiatief van o.a. twee oud-managers van de ter ziele gegane homeshopzender Liveshop. Ziggo heeft overigens eerder dit jaar aangekondigd haar analoge aanbod per begin 2009 terug te willen brengen naar 30 kanalen.

De analoge kabeluitzending van ARTE bij UPC is tot 1 juli 2009 voor zover deze wordt uitgezonden, verzekerd. Of ARTE ook na 1 juli 2009 bij UPC beschikbaar blijft voor analoge kabeldistributie is nog onbekend. Op 1 juli jl. keerde ARTE in de hoofdstad Amsterdam terug op de UPC-kabel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *