Beslissing toekomst Concertzender uitgesteld

De beslissing omtrent de toekomst van de Concertzender is uitgesteld tot komende vrijdag. Dit liet Ruurd Bierman, lid van de Raad van Bestuur van de publieke landelijke omroep DutchMedia desgevraagd weten. Bierman die ook voorzitter is van de Stichting Concertzender zei dat er zo’n 60 onderwerpen te bespreken zijn, en dat de Raad van Bestuur er voor gekozen heeft het onderwerp Concertzender vrijdag uitgebreider te bespreken, aangezien in zijn optiek het onderwerp dat ook ‘verdient’ gezien de gevolgen.

Op 12 augustus werd via DutchMedia bekend dat zendermanager Margreet Teunissen van Radio 4 en Radio 6 een einde wilde maken aan Concertzender als radiostation. Concertzender zelf maakte afgelopen weekend bekend dat de Nederlandse Omroep Stichting (zijnde Nederlandse Publieke Omroep) het voornemen heeft om dit ten uitvoer te brengen. Ruurd Bierman wil daar voordat er een beslissing is genomen, niet inhoudelijk op ingaan. Volgens Concertzender zou het radiostation de ‘doorgifte van Radio 6 via de analoge kabel in gevaar brengen’. Via de meeste distributieplatforms waar Concertzender te horen is, is deze echter naast Radio 6 te horen en de publieke landelijke omroep heeft voor de distributie van Concertzender altijd gesteld dat dit kan indien Radio 6 ook wordt uitgezonden. Radio 6 heeft begin september 2006 de kabelplek ingenomen van Concertzender. Concertzender is toen opnieuw begonnen met het vinden van distributie en slaagt daar inmiddels in. Concertzender is landelijk (ongecodeerd) via het digitale ethernetwerk van de publieke landelijke omroep in DVB-T te horen en kent inmiddels kabeldistributie in o.a. Haarlem, Fryslan (UPC), Gouda e.o. alsmede Westland/Midden-Delfland, Schiedam, Aalsmeer, Uithoorn en Krimpen a/d IJssel. Over de doorgifte worden nog wel juridische procedures tussen programmaraden en kabelexploitanten gevoerd, aangezien voor de kabeldoorgifte van Concertzender niet betaald wordt, terwijl de publieke landelijke omroep voor Radio 6 wel bereid is te betalen voor kabeldoorgifte.

Terwijl medio augustus Ruurd Bierman namens de Raad van Bestuur van de publieke landelijke omroep ‘de discussie’ nog ‘open’ liet, lijkt deze inmiddels niet meer zo ‘open’ te staan voor discussie. Een bericht over de situatie van Concertzender met een oproep tot steunbetuigingen, verdween plotsklaps van de site van Concertzender mede nadat Broadcast Magazine en andere websites er over berichtten. Eerder werd ook bekend dat Concertzender per 1 januari 2009 geen enkel programma meer op Radio 6 zal uitzenden; nu verzorgt ze nog de nachtzendtijd en de weekendzendtijd overdag.

Gusta Korteweg. directeur van Concertzender zegt desgevraagd dat het weghalen van de oproep geschied is in opdracht van de NPO in afwachting van definitieve besluiten. Concertzender zegt de de besluitvorming met spanning af te wachten. “Het geformuleerde voornemen is zeer teleurstellend. Sommige programmamakers zijn vreselijk verontwaardigd. We hebben ons erg gesteund gevoeld dankzij reacties van luisteraars en mensen uit de muziekwereld die we hebben ontvangen,” aldus Korteweg.

Korteweg wijst erop dat in haar optiek Concertzender “bij uitstek publieke taken uitoefent.” Volgens de directeur krijgt hedendaagse serieuze muziek, beginnende ensembles waar microfoons bij podia worden neergelegd en onbekendere muziek vrijwel geen plek meer op de hoofdzenders van de publieke landelijke omroep (Radio 1 t/m 6). “Dat gaat niet met grote doelgroepen. Concertzender redeneert vanuit de inhoud voor doelgroepen en is opgericht om bij uitstek een publieke taak invulling te geven.We hopen dit nog heel lang als publieke zender te kunnen blijven doen,” aldus de directeur van Concertzender.

Gerrit Jan Wolffensperger zegt het ‘heel jammer’ te vinden als Concertzender zou verdwijnen. Wolffensperger is oud-voorzitter van de Raad van Bestuur die de oorspronkelijke bestuursovereenkomst met Stichting Concertzender Nederland sloot en was in 1998 verantwoordelijk voor het binnen de publieke omroep plaatsen van Concertzender. Wolffensperger zegt in reactie dat hij de finesses niet kent van een mogelijk verdwijnen van Concertzender, maar stelt dat het “wenselijk is dat de formats van Radio 6 en Concertzender beiden voor iedereen beschikbaar kunnen zijn en blijven voor een groter publiek, er lijkt ruimte genoeg ruimte voor te bestaan. Destijds was Concertzender vooral ingezet als aanvulling op Radio 4 voor serieuze muziek,” aldus de voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting. Inmiddels is overigens ook een weblog voor het behoud van Concertzender geopend.

UPDATE (vrijdagmiddag):

De directeur van de Concertzender, Gusta Korteweg heeft desgevraagd laten weten te hebben vernomen dat de beslissing van de Raad van Bestuur omtrent de toekomst van Concertzender is uitgesteld. De verwachting is dat volgende week alsnog een beslissing hierover zal worden genomen.

UPDATE (11 september) :
Een beslissing over de toekomst van Concertzender is uitgesteld tot in oktober. Ruurd Bierman, lid van de Raad van Bestuur van de publieke landelijke omroep en voorzitter van de Stichting Concertzender zegt desgevraagd dat het er op neer komt dat een aantal zaken grondig dienen te worden uitgezocht. Zo vervalt met de in werking treden van de nieuwe mediawet het verschil tussen hoofd- en neventaken. Bierman stelt dat uitgezocht dient te worden wat dit betekent voor een activiteit als Concertzender (deze zou mogelijkerwijs ‘hoofdtaak’ worden als die zou voort blijven bestaan na 1 januari aankomende).

Bierman zegt dat het tot in oktober zal duren voordat alsnog een besluit over de toekomst van Concertzender genomen zal worden. Wanneer dit zal zijn, kon Bierman niet aangeven. De bestuurder gaf wel aan ruim de tijd voor de onderzoeken te nemen voor een beslissing over de toekomst te nemen. Eerder werd via DutchMedia bekend dat er een voornemen lag om de activiteit Concertzender als radiostation te beëindigen. Hierop startte Concertzender een actie om de radiozender te behouden. Of De Raad van Bestuur van de publieke landelijke omroep Concertzender als radiostation nu toch wil laten voortbestaan na 1 januari 2009 is onduidelijk.

26 thoughts on “Beslissing toekomst Concertzender uitgesteld”

 1. Natuurlijk moet de Concertzender op de kabel blijven uitzenden. Deze zender is het enige antwoord op de avroïsering, vervlakking en vercommercialisering van Radio 4.

 2. De concertzender moet blijven. Het zou zeer triest zijn dat een zender die prachtige muziek uitzendt moet verdwijnen. Cultuurverlies!!

 3. Het verdwijnen van de Concertzender betekent een nieuwe stap in de verarming die zich momenteel voltrekt in het Nederlandse muziekleven. Meer en meer lijkt de provincialisering en verkneutering van het muziekleven in dit land definitef gestalte te krijgen. Alles wat er aan fantastische initiatieven is ontplooid in de afgelopen decennia wordt naar de vuilnishoop verwezen. Heren en dames managers en andere directeuren: kijk eens even verder dan alleen maar naar het eigenbelang!

  Bart Spaan, componist.

 4. Schande, hoe ze de concertzender de nek proberen om te draaien.
  Nog meer van het zelfde, daar zit niemand op te wachten…
  Verloedering, verarming van de toekomst…
  Concertzender stay TUNED,
  ilse kayn

 5. Open je oren. En laat je verassen door de wonderbaarlijke wereld van klank uit oost en west. Al sluit je de ogen, je oren blijven open en horen de wereld bewegen. Het is zo waardevol dat we kennis kunnen nemen en maken middels de ether met werelden die je wellicht niet kent, en die je wereld daarom groter en rijker kunnen maken. De Concertzender maakt mij groter.

 6. De concertzender is een baken in de brei van middelmatigheid die heerst bij de publieke omroepen. Het kan niet anders dan als boosaardige heerszucht van de zendercoordinatrice worden uitgelegd dat ze nu, de toch al zwaar geamputeerde, concertzender de nek wil omdraaien. Rage, rage against the dying of the light!!

 7. Concertzender: eindelijk een zender die zijn nek uitsteekt voor en naar de uitdagende kleine kunsten, kleine ensembels en amateurgezelschappen die je verder bijna niet meer op de radio hoort (omdat het commercieel niet interessant is). Als Concertzender verdwijnt, moeten we dan genoegen nemen met de overgebleven dertien-in-een-dozijn zenders op de kabel en in de ether ? Ik hoop van niet!

 8. Het zou schandalig zijn als de Concertzender zou ophouden te bestaan!!!! Er wordt op de Concertzender zoveel muziek uitgezonden die op Radio4 en 6 niet te horen is. Blijkbaar zit hier pure bezuiniging achter. Vervlakking van het muziekaanbod via de radio zal het resultaat zijn.

 9. Weer zo’n korte termijn oplossing om het ene gat met een ander te dichten. Er is al op het gebied van de Concert zender weinig variatie…En nu dus maar weer eens willekeurig de snoeischaar hanteren !!!

 10. Wat een vreselijke ontwikkeling, dreigt opnieuw de radio. Een dergelijke waardevolle en unieke aanvulling op die andere on-geinspireerde muziekzenders mag niet verdwijnen. Al deze kennis en ervaring en al dit materiaal van de concertzender, is van onschatbare en onvervangbare waarde!

 11. Het zou ‘a bloody shame’ zijn als de Concertzender zou verdwijnen. Tussen het vaak oeverloos geouwehoer op de andere publieke zenders, ja, ook Radio 4, en de veilige gemiddelde programmering die niemand meer verrast is de Concertzender een verademing. Houden zo!

 12. Niets ten nadele van radia 4 en SBS 6, maar een cultuur die enkel nog gericht is op wat in het verleden is voortgebracht, zonder iets origineels toe te voegen, kan het wel vergeten. Zal ook vergeten worden. En terecht.
  Gemakzuchtig ‘cultuurbeleid’ dat zich in hoofdzaak nog laat leiden door heersende smaak en de politieke voordelen daarvan is pretparkbeleid en vervult ons met plaatsvervangende schaamte. Het heet dan ook geen beleid meer maar management.
  De ontwikkelingen doen het ergste vrezen voor al die kunstenaars die werkelijk iets te zeggen hebben, maar de kans niet meer krijgen om hun stem te laten horen.

 13. Aan de ene kant worden creatieve mensen (als Willem Breuker, Martin Fondse, Reinbert de Leeuw en Jan Kuiper e.v.a.) afgeschreven door een absoluut incompetente commissie als niet belangrijk genoeg voor de Nederlandse muziekcultuur (NFPK+)aan de andere kant wordt de Nederlandse kleinschalige muziekcultuur de nek omgedraaid in medialand. Het verdwijnen van de Concertzender is wederom een teken dat visie en diepte in de Nederlandse cultuur politiek eigenlijk niet aanwezig is.

 14. Ik heb dit eerder geschreven op het forum van radio 4:

  http://forum.radio4.nl/forum.php/list_messages/105

  het afsluiten van de radiozender CZ en het opzetten van digitale subkanalen van radio4 is hetzelfde als het opzetten van een frisdrankfabriek zonder water… De CZ themakanalen worden gevoed met programma’s DIE VAN DE RADIOZENDER CZ komen. Die zijn dan al helemaal geproduceerd een klaar voor gebruik op een themakanaal. Dat lukt niet met radio 4 progrmma’s, omdat dat voornamelijk allerlei mixprogrmma’s (viertakt, licht op 4, klassieken) zijn, die voor de themakanalen niet geschikt zijn. Dan zou er voor de radio4 themakanalen apart geprogrammeerd moeten worden, wat overbodig is, want er worden vanuit de CZ radiozender al fantastische programma’s gemaakt (tailormade voor die themakanalen.) Het systeem dat nu gebruikt wordt** is zeer efficient. De radiozender opheffen tbv nieuwe themakanalen bijzonder inefficient!

  Als ik de Concertzender iets kan verwijten is dat ze te weinig reclame voor zichzelf maken. Het bestaan van hun site zou veel weider bekend moeten zijn in Nederland! 14 jaar geleden liep ik er stage (opnametechniek), en diverse malen heb ik vernomen dat het dit keer definitief afgelopen was met deze zender. Ik vind het van een verbazingwekkende veerkracht dat ze, ondanks al die steekwonden in rug, de mentale kracht hebben om met een vernieuwende, dynamische, en beregoed werkende klassieke cross-media zender te komen.
  Diep petje af….

  Ik hoop niet dat geldingsdrang bij sommige radio4 medewerkers er de oorzaak is, dat de concertzender voor de zoveelste maal “geplunderd” wordt. De Concertzender moet niet gestraft worden voor geniaal concept…

  Rolf den Otter
  Onderzoeker Sound Design, Tu-Delft
  Docent Communicatie en Media technologie, Hogeschool Rotterdam

  **De Concertzender heeft eigenlijk één kanaal, die via sommige kabelaars en in 192 KBS op internet te horen is. Alles gaat in een 128 kbs archief. Maar… Aangezien de CZ op verschillende tijden zeer diverse programma’s heeft (popmuziek, solo piano, uit het archief van de Centrale discotheek Rotterdam; wereldmuziek enz) harken ze de programma’s die een zelfde thema hebben (pop, oude muziek , klassieke muziek) bij elkaal in een themakanaal. Op deze manier kun je, bijzonder slim vanuit je archief werkend, diverse kanalen bedienen, met programma’s die aan en afgekondigd zijn, niet door een computer samengesteld, en daardoor een prachtige mengeling is van het medium Radio/Internet. Bij navraag bleek het (de diverse kanalen) internationaal een hit te zijn bij gebruikers van een fysieke internet radio.

 15. Ze kunnen er lang of kort over praten, maar de uitkomst moet zijn ‘de Concertzender blijft’.
  Punt uit.

 16. In het Bederlandse radiolandschap is naar mijn mening voldoende ruimte voor de POPmuzie. Er is een behoorlijk aantal zenders dar de liefhevvers hiermee bedient.
  Als de CONCERTZENDER noodgedwongen haar aandeel in ons cultuurlandschap moet beëindigen betekent dit dat het aanbod van CULTUUR via de omroep wel erg eenzijdig en vlak wordt.
  Mijn conclusie is dan ook:
  COMMERCIE ZAL DE CULTUUR in het Nederlandse Omroeplandschap verdringen, ja zelfs doen uitsterven.
  DAT MAG NOOIT GEBEUREN!
  Will Muller

 17. Eindelijk een unieke (niet commerciele )zender, die ons laat kennismaken met muziek,muzikanten en gezelschappen,welke ik op andere zenders zelden of nooit heb gehoord.
  Schande dat er ook maar enige discussie bestaat over het voortbestaan van deze concertzender!!!!!!!!

 18. Reorganisatie voorstellen hebben meestal een bezuinigingsaspect als enige of meest belangrijke motivatie. De Concertzender werkt hoofdzakelijk met vrijwilligers en kan daardoor bijzonder kosteneffectief werken. Het zou toch te dol voor woorden zijn, als juist zo’n Concertzender vanwege een bezuinigingsnoodzaak het veld zou moeten ruimen.

  In Nederland worden meerdere conservatoria in stand gehouden, om ook voor de toekomst voldoende hoogwaardige musici te kunnen opleiden. Na hun afstuderen proberen vele musici dan via concours op te gaan vallen bij het grote publiek. Maar slechts de primaire koplopers hebben daar echt profijt van. Daarnaast is het voor vele afgestudeerde musici toch bijzonder nuttig om zich ook via radio uitzending aan een groot publiek te kunnen presenteren. En op dit punt geeft de Concertzender duidelijk meer jonge musici een kans dan de reguliere Radio 1 t/m 6 kanalen. En wat komt ervoor in de plaats, als ook dit aspect, door eventuele beeindiging van de Concertzender, de grond in wordt geboord ?

 19. ‘Al in een grauw-grijs grauw-grijs knollen-grutjesland,
  daar blinkt de Concertzender héél parmant.
  En de een blaast er de fluite-fluite-fluit,
  weer een ander slaat de trommel.
  Daar kwam opnieuw die wrede jagersvrouw
  en die heeft op ons geschoten.
  En dat heeft naar je wel denken, denken kan
  ondergetekende zéér verdroten !’

  Mensen; het is gewoon de kift. ‘Ze’ kunnen het niet verkroppen dat er met zo’n klein budget zo groots radio gemaakt kan worden. Radio met een ziel. Louter met liefde gemaakt door vrijwilligers die daarvoor geen enkele financiële noch commerciële prikkel nodig hebben. Zeer bedreigend natuurlijk voor bekrompenen van geest, die dan maar -verblind door macht- wild om zich heen beginnen te trappen. Hun torenhoge salarissen moeten immers wél veilig gesteld worden.

  Misschien is De Concertzender wel té mooi voor Knollenland.

  Ingeborgh van Lonkhuyzen

 20. Het is toch te gek voor woorden dat de CZ voor de 3e of 4e keer bedreigd wordt in haar bestaan. Je zou bijna denken dat de ‘professionele’ zendermanagers jaloers zijn op het spontane en gedreven programmamaken dat de CZ kan en doet. Ethernijd?
  Na de kwalitatieve marginalisatie van Radio 4 (ik luister er bijna niet meer naar) was de mix van Radio 6 en de CZ én de digitale bereikbaarheid een creatieve oplossing die ook goed past bij de selectere doelgroepen. De meeste muziek-liefhebber met een wat ‘diepere’ smaak willen best moeite doen om ‘hun’ muziek te vinden.
  Het is onaanvaardbaar dat de CZ verdwijnt en de verplatting nog meer ruimte krijgt. Op deze wijze wordt de culturele diversiteit en rijkdom van Nederland en de mogelijkheid voor airplay van jonge muzikanten voor een deel teniet gedaan. Niet doen dus. Laat de CZ bestaan.

 21. Concertzender should be on UNESCO’s list of World Heritage Sites: it is an exemplary public resource, making the best of humankind’s musical achievements available to all.

  The Dutch government and the people of the Netherlands should be proud to be supporting this outstanding cultural achievement. Further, I am certain that many listeners worldwide would be happy to send contributions to help offset the cost.

  Please don’t forsake this noble endeavor!

  Erik Mueller-Harder
  Vermont (USA)

 22. Als ook nog de Concertzender wordt weggehaald verliest Nederland de belangrijkste uitzender van muziek, die los staat van de mainstream. De Concertzender is een onmisbare bijdrager tot een diversere muzieklandschap en moet daarom blijven bestaan!

 23. Waarom een goedkope en efficient werkende zender in leve houden, als het ook geld verslindend kan bij de puplieke omroep? Het lijkt er op dat de egotripperij en het ellebogenwerk niet te stoppen is bij de top van de publieke omroep. Anders verzin je dit belachelijke idee niet, lijkt mij.
  De Concertzender moet gewoon blijven, er is namelijk geen vergelijkbaar alternatief.

  Tom Dunnebier/opname technicus.

 24. Verbijsterend! Waarom in hemelsnaam is dan enkele jaren geleden Radio 6 gecreëerd, terwijl de CZ er al was? En dan nu pogen de CZ helemaal weg te drukken naar de wereld van internetradio, weg van de publieke zenders. Alleen om der wille van de CZ heb ik, zonder mijn kabelabonnement op te zeggen, een abonnement op Digitenne genomen.
  Want op elke tijd maar de computer aan te zetten, dat gaat mij te ver.
  En dan worden er straks weer extra kosten gemaakt voor weet ik hoe veel computerkanalen (digitaal) voor R4, terwijl er een met groot enthousiasme en liefde gedreven Concertzender is!

  /raimond de tempe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *