Q-Music naar PCM Uitgevers; 49 % in andere handen

Het landelijke radiostation Q-Music Nederland zal volgens een persaankondiging van De Persgroep NV en PCM Uitgevers BV over enige tijd onderdeel gaan uitmaken van PCM Uitgevers. Het landelijke radiostation dat nu als zelfstandige entiteit volledig in handen is van de Vlaamse uitgever, gaat daarmee over naar het conglomeraat dat naar verwachting per mei voor 51 % in handen komt van De Persgroep NV. De Stichting Democratie en Media, de Stichting De Volkskrant, de Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers en de Stichting Lux en Libertas zullen naar verwachting 49 % van PCM Uitgevers behouden. Stichting Democratie en Media bezit thans 90,3 % van PCM Uitgevers en heeft zich tesamen met PCM Uitgevers de afgelopen jaren niet bewezen als organisaties die in staat zijn gebleken goed met ondernemerschap te kunnen omgaan met als dieptepunt de APAX-overeenkomsten, waardoor PCM Uitgevers met een torenhoge schuldenlast bleef zitten.

Het is onduidelijk wat de positie van Q-Music Nederland op termijn zal worden binnen PCM Uitgevers BV; mogelijkerwijs is het alleen een boekhoudkundige wijziging. Tot nu toe werkt De Persgroep met aparte radio-entiteiten in zowel Nederland als Vlaanderen. In Vlaanderen is Q-Group (4FM/Joe FM en Q-Music) als aparte entiteit actief via de Vlaamse Media Maatschappij (waar ook Roularta een belang van 50 % in heeft) die de belangrijkste commerciƫle televisiespeler is aldaar. Peter Bossaert is daarbij zowel directeur voor de Vlaamse als Nederlandse radiodeelnemingen van De Persgroep.

PCM Uitgevers BV slaagde er met Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM niet in om die binnen het bedrijf te vertalen in een multimediale context en deed de stations van de hand.

Q-Music is sinds De Persgroep NV het FM-kavel A3 overnam, commercieel succesvol gebleken met haar concept. Weliswaar draait het station nog met netto verlies, maar die is te wijten aan de torenhoge lasten voor het A3 FM-kavel (10 miljoen per jaar). Hoe Q-Music zal worden ingebed bij PCM Uitgevers BV is onduidelijk. Met het inbrengen van Q-Music in PCM Uitgevers BV, krijgt Q-Music de ‘stichtingen’ ook als aandeelhouders (49 %). Q-Music Nederland zal naar verwachting overigens dit jaar verhuizen naar Amsterdam.

Q-Music Nederland wenste in dit stadium van de overname-plannen geen commentaar. De verwachting is dat na de effectuering van de overname van PCM Uitgevers in mei meer duidelijk zal worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *