TV5Monde verdwijnt binnen anderhalve maand analoog bij Ziggo

De Franstalige zender TV5Monde verdwijnt binnen anderhalve maand analoog uit het hele Ziggo-gebied. Dit zijn de Franstalige internationale zender en de kabelaar overeengekomen. Daarmee komt een einde aan de landelijke analoge kabeldistributie van TV5Monde. TV5Monde kwam al vrij snel na de start in 1984 analoog op de kabel en is thans de enige Franstalige zender in het analoge Ziggo-aanbod. Eerder werd al via DutchMedia bekend dat TV5Monde en Ziggo hierover in onderhandeling waren.

TV5Monde heeft met Ziggo afspraken gemaakt waardoor ze de komende jaren verzekerd is van digitale kabeldistributie in het standaardpakket (Televisie Z1). Volgens een Ziggo-woordvoerster zijn nu ‘stabiele’ afspraken gemaakt over de digitale kabeldistributie van de Franstalige zender. De woordvoerster wilde niet ingaan op welke afspraken onderling gemaakt zijn tussen de kabelaar en Ziggo. Vermoedelijk betaalt Ziggo de Franstalige internationale publieke zender voortaan voor de digitale distributie. TV5Monde werd tot nu toe om niet beschikbaar gesteld voor analoge distributie. Met de nieuwe afspraken stelt TV5Monde zich niet langer analoog beschikbaar voor kabeldistributie. Programmaraden kunnen de zender niet langer adviseren bij Ziggo.

Programmaraden zouden wel andere Franstalige zenders zoals France 2 en/of de franstalig Belgische zenders RTBF La Une of RTBF Sat kunnen adviseren in het dwingende basispakket. Ziggo wil op voorhand niet ingaan op de vraag hoe ze met dergelijke basispakket adviezen zal omgaan. Volgens Ziggo zijn alleen ‘bepaalde’ mensen ge├»nteresseerd in de Franstalige zender, waarbij wat betreft het onderwijs kinderen beter met een computer kunnen werken dan met een televisiezender om de Franse taal te leren. Volgens de Ziggo-woordvoerster zal het analoog verdwijnen van TV5Monde geen consequenties hebben voor de Franse taal in Nederland.

Ziggo zal de zender als onderdeel van het plan haar analoge aanbod terug te brengen naar 30 zenders analoog schrappen. Ziggo wil nog niet kenbaar maken in welke regio’s dit het eerste zal geschieden. De verwachting is dat eind april in alle Ziggo-regio’s het aanbod is teruggebracht naar 30 zenders en daarmee TV5Monde analoog is verdwenen. Ziggo telt circa 1,2 miljoen digitale abonnees. Dit betekent dat op dit moment bij het analoog schrappen 2 miljoen kabelabonnees TV5Monde zullen moeten missen, tenzij ze een digitale kabelontvanger kopen of overgaan op satellietontvangst.

3 thoughts on “TV5Monde verdwijnt binnen anderhalve maand analoog bij Ziggo”

 1. Is het niet prachtig om een schoteltje te hebben? Naast het TV5 Monde Europe, heb je ook nog TV5 Monde FBS, gericht op de Frans sprekend Europa. Ik kan het iedereen aanraden.

 2. Vandaag van Ziggo een brief ontvangen dat per 3 april 2009 het analoge pakket in Delft teruggebracht wordt naar 30 zenders. De zenders die analoog vervallen zijn:
  TV5 Monde
  TRT International
  Etalagekanaal
  ShopZo-Suus

  RAIUNO en TVE wijzigen van frequentie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *