RTL Nederland jaarcijfers 2008: sterke winstdaling bij televisietak; Radio 538 blijft winstmaker

RTL Nederland heeft een sterke winstdaling gerealiseerd in 2008. Dit blijkt uit de door RTL Group gepresenteerde jaarcijfers. Over 2008 boekte het bedrijf van RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 een televisie-omzet van 372 miljoen euro. Dat is 4,4 % minder dan in 2007. Het EBITA-resultaat (winst voor belansting, rente en amortisatie) bedroeg voor de televisie-activiteiten 14,5 % minder dan in 2007, oftewel 59 miljoen euro. De omzetdaling verklaart RTL Nederland in een persverklaring met het EK Voetbal, de Olympische Spelen en de dalende advertentiemarkt in het vierde kwartaal. RTL Nederland heeft 39,1 % van de nettoetelevisiereclamemarkt in handen en is daarmee ondanks 1,3 % daling, nog steeds de grootste speler daarin. 2008 was het eerste volledige boekjaar waarin RTL Nederland met vier televisiezenders actief was en wist ondanks de ‘vierde’ zender (RTL 8 ) daarmee niet te profiteren ten opzichte van andere spelers. Dit terwijl het marktaandeel onder ‘boodschappers 20-49’ volgens RTL zelve steeg met 0,5 %.

Radio 538

Radio 538 draaide in 2008 een goed jaar. Het best beluisterde individuele commerciële radiostation van Nederland, behaalde een omzet van 64 miljoen euro. Dit was 4 miljoen meer dan in 2007. Het operationeel resultaat voor rente, belasting en amortisatie bedroeg 64 miljoen euro. Ook dit was 4 miljoen meer dan in 2007. De winstmarge van Radio 538 is daarbij 45 %, een vrij hoog percentage. Opvallend is dat over beide delen van het jaar 2 miljoen euro meer omzet en 2 miljoen euro meer EBITA-resultaat is geboekt. Op vragen hierover wilde Radio 538 zelf niet reageren, maar mogelijkerwijs heeft Radio 538 minder last gehad van de kredietcrisis.  Radio 538 was goed voor 26,9 % van de netto radioreclame-omzet.

Voor het totale bedrijf steeg dankzij Radio 538 de totaalomzet naar 436 miljoen euro (6,9 %); het EBITA-resultaat daalde naar 70 miljoen euro (17,6 % daling). Dit werd veroorzaakt door 18 miljoen euro aan reorganisatiekosten. Volgens de algemeen directeur van RTL Nederland, Bert Habets is de terugloop van het resultaat ‘een direct gevolg’ van het besluit om de televisiebusiness en de organisatie ‘voor te bereiken op de toekomst’. Bovendien stelt Habets dat ondanks de vrij forse dalingen in resultaat een ‘financieel robuust’ bedrijf te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *