Morgenochtend rechtszaak Radio 10 Gold tegen staatssecretaris Frank Heemskerk over

Radio 10 Gold (van Talpa Media Holding) spant een kort geding aan tegen staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) tegen het uitsluiten van Radio 10 Gold bij de procedure tot verdeling van etherfrequenties van FM-kavel A7. Radio 10 Gold is uitgesloten daarvan. De rechtbank Rotterdam, Talpa Media Holding en Agentschap Telecom hebben DutchMedia bevestigd dat er een rechtszitting zal plaats vinden. Ook vind er een rechtszitting plaats die door Radio Jazz BV is aangespannen tegen de staatssecretaris.

Talpa Media-woordvoerder Thomas Notermans zegt desgevraagd dat de uitsluiting door de staatssecretaris (Agentschap Telecom) is beargumenteerd vanwege een niet toegestane zeggenschap in andere zenders waarbij alleen het belang van 26,3 % in RTL Nederland Holding BV is aangevoerd. RTL Nederland Holding BV is de eigenaar van Radio 538 BV die een ongeclausuleerd kavel heeft; het is voor aan elkaar verbonden partijen niet toegestaan twee ongeclausuleerde FM-kavels te bezitten. Volgens Notermans is geen andere reden aangegeven en is Talpa Media Holding van mening dat dit een onjuiste grond is.

Agentschap Telecom stelt desgevraagd bij monde van woordvoerder Gernant Deekens dat er ‘een besluit’ is genomen over de aanvragen van Radio Jazz en Radio 10 Gold, maar wil desgevraagd het besluit niet openbaren en evenmin nadere informatie daarover geven. “Totdat besloten is over de volledige aanvragen geven wij daar geen informatie over aan niet-direct betrokkenen”, aldus de woordvoerder.  De woordvoerder wil verder niet ingaan op de rechtszaak van morgen.

Aldus zal er morgen een openbare zitting zijn over een niet-openbaar besluit van staatssecretaris Heemskerk. Femke van der Hoeven, woordvoerster van Radio 538 (van RTL Nederland Holding) én Radio 10 Gold (van Talpa Media Holding) verklaarde eind maart aan DutchMedia dat “hoewel Radio 10 Gold en Radio 538 op papier twee aparte bedrijven zijn, de verbondenheid tussen beide bedrijven groot is. De mensen die voor beide zenders werken, zijn collega’s van elkaar en voelen dat ook. Zo zitten de accountmanagers die voor 1 van beide zenders werken bij elkaar en niet in aparte panden. Beide zenders (lees de studio’s) zitten weliswaar in aparte panden maar de betrokkenheid tussen beide bedrijven is hierom niet minder. Bij interne bijeenkomsten wordt geen onderscheid gemaakt en is iedereen welkom. Ook bij de communicatie binnen het bedrijf (personeelsuitjes, mail, intranet) wordt geen onderscheid gemaakt tussen collega’s die bij Radio 10 Gold of bij Radio 538 werken,” aldus de woordvoerster van Radio 538 en Radio 10 Gold. De woordvoerster stelde eind maart eveneens dat er “geen reden” gezien werd om de huidige gang van zaken te veranderen.

Radio Jazz BV – een initiatief van Martijn Barkhuis (DJ Meastro) en Bernard Koeleman – is van mening dat haar aanvraag correct en juist is en stel dat ze op onterechte gronden niet is toegelaten. De initiatiefnemer (Bernard Koeleman) zegt desgevraagd in het kader van de rechtsgang geen verdere mededelingen te willen doen.

UPDATE:

Niels Hoogland die bij Radio 538 programmadirecteur is, is volgens de Kamer van Koophandel bij Radio 10 Gold BV en Talpa Radio BV eveneens programmadirecteur. Jan Willem Bruggenwirth die bij Radio 538 de operationele leiding heeft (algemeen directeur) is eveneens volgens de Kamer van Koophandel algemeen directeur van Radio 10 Gold BV en Talpa Radio BV. Remko van de Vlag, financieel directeur van Radio 538, is eveneens – volgens de Kamer van Koophandel – financieel directeur van Radio 10 Gold BV en Talpa Radio BV. En Peter Mulder is zowel commercieel directeur van Radio 538 als – wederom volgens de Kamer van Koophandel van Radio 10 Gold BV en Talpa Radio BV. Talpa Radio BV is de bestuurder van Radio 10 Gold BV. Genoemde personen hebben allen een beperkte volmacht gekregen waarbij Talpa Media Holding de enige volwaardige bestuurder is (waar John de Mol en Markc Ramakers op hun beurt het bestuur van vormen). Radio 538 BV wordt formeel bestuurd door RTL Nederland Holding BV met Bert Habets als statutair directeur. Uit deze gegevens blijkt dat verbondenheid in de (operationele) directie van beide radiozenders onderbouwd wordt.

4 thoughts on “Morgenochtend rechtszaak Radio 10 Gold tegen staatssecretaris Frank Heemskerk over”

 1. Wat is dat nu toch vreemd! Bij de verdeling van de laatste 12 restfrequenties (NLCO) op de fm band nam het agentschap telecom het niet zo nauw met de regels. Hier kreeg Nico Silvius (lees radioNL) 11 van de 12 terwijl de 12e aan de efteling werd bedeeld als pure bedrijfsradio. 15 mei j.l. tijdens de zitting van de bestuursrechter maakte deze al heel duidelijk dat AT zich niet handhavend opstelde aangaande de verstrekte vergunningen.Uitspraak volgt nog. Is dit dan het andere uiterste of is de vriendschap minder groot dan met …….

 2. raar dat radio 10gold etherfrequenties van FM-kavel A7 niet mag meer wel Sky Radio Groep ook eigenaar van Radio Veronica en Classic FM dat mag wel

 3. Sky Radio gebruikt zelf een ongeclausuleerd pakket etherfrequenties en Radio Veronica (eigendom van Sky Radio) gebruikt een geclausuleerd pakket etherfrequenties. Dat mag dus wel.
  Classic FM zendt niet uit in de ether en staat hier dus los van.

  Talpa is gewoon niet slim geweest, weer niet net als in 2003.

 4. RadioGold mag gewoon niet in de ether want dan wordt het laatste publieke radio bolwerk, Radio 2, geslecht.
  Er is altijd wel een regel te vinden om iets tegen te houden. Daarentegen als je vriendjes bent in Groningen/Den Haag kan er een hoop, heel laat of niet betalen en er zelfs nog (AM) frequenties bijkrijgen als je al een flinke betalingsachtestand hebt.
  Zelf als je bv failliet is mag die , failliet en al dus, nog de frequenties over laten dragen.

  Zolang je maar geen bedreiging bent van “Hilversum”.
  Maar o wee als je dat wel bent.
  3 FM ging grotendeels verloiren, allalngh geen marktleider meer, Radio 2 is dat nog wel, maar heeft geen noemenswaardige commerciele concurrentie, en dat willen “we” graag zo houden.

  Waarom mag de PO met al haar voordelen die ze al heeft ook nog als 1 blok een hele serie zenders hebben en exploiteren, waar een commerciele partij dat niet mag…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *