Nieuw seizoen SBS Nederland: weinig last van financieel-economische crisis…

SBS Nederland lijkt programmatisch weinig last te hebben van de financieel-economische crisis. Dit bleek uit uitlatingen van de drie programmaleiders van SBS Nederland en de algemeen directeur Eric van Stade aan DutchMedia na afloop van de najaaarspresentatie. “We zijn al een ‘lean en mean’ organisatie en we doen het – ondanks de dalende reclamemarkt – goed,” aldus Van Stade. SBS Nederland die onderdeel is van ProSiebenSat.1 Media AG, doet het volgens de leidinggevenden het beste van alle operaties van ProSiebenSat.1 Media AG. Met name in Duitsland – waar ProSiebenSat.1 Media AG haar grootste operatie heeft, bestaan de nodige problemen.

Ondanks dat de reclamemarkt daalt, betekent dit voor SBS Nederland vermoedelijk iets minder omzet en operationeel resultaat. Preciese cijfers kan Van Stade vanwege de beursgenoteerdheid van ProSiebenSat.1 Media AG niet geven. Eerder dit jaar werd duidelijk dat ProSiebenSat.1 Media AG – dat gecontroleerd wordt door de private-equity fondsen KKR en Permira – last heeft van de financieel-economische crisis door tegenvallende resultaten in Duitsland. Als gevolg daarvan is er de nodige discussie over de aflossing van (rentelasten van) torenhoge leningen (4,8 miljard euro op 31 december jl) die ProSiebenSat.1 Media AG heeft uitstaan. Van Stade stelt ondanks de crisis te investeren in onder andere nieuwe drama-series en een nieuw video-on-demand platform. Er wordt niet bezuinigd op programmering en personeel. De directie van SBS Nederland verwacht dat met name de televisietak van RTL Nederland Holding (onderdeel van RTL Group SA) het financieel moeilijk zal hebben en voor 2010 aldaar bezuinigingen zal doormaken.

Veamer: video-on-demand portal

SBS Nederland start deze week met video-on-demand op internet onder de merknaam ‘Veamer’. Daarmee gaat SBS Nederland de concurrentie aan met diensten als Cinema1 (Ziggo) en RTL Video (RTL Nederland Holding). SBS Nederland heeft met Warner Home Entertainment een overeenkomst gesloten voor haar aanbod, en biedt ook het eigen aanbod daarbij aan. Er is via Veamer zowel kosteloos aanbod als betaald aanbod beschikbaar. Veamer wil vooral een ‘legaal’ alternatief vormen op illegale downloadsites. Ook is het de bedoeling op termijn de dienst via distributeurs als Ziggo, UPC en KPN aan te bieden via interactieve televisie-ontvangers. Content kan bij Veamer niet alleen ‘streaming’ worden bekeken maar er bestaat ook de optie films te downloaden om die ook zonder internetverbinding – nadien te bekijken.

Net 5, SBS 6 en Veronica: bekende titels, nieuw drama, vrouwentalkshow, talentenshows en Beau van Erven Dorens

De drie zenders van SBS Nederland (Net 5, SBS 6 en Veronica) bouwen dit najaar op bekende titels, nieuw drama, een nieuwe vrouwentalkshow, talentenshows en de persoon Beau van Erven Dorens. Dit bleek uit de najaarspresentatie van het bedrijf. Bij SBS Nederland begint het ‘najaar’ – oftewel veel nieuwe programma’s in de schema’s – eind augustus.

Net 5 wil doorgroeien als ‘feel good’ zender met de nadruk op een vrouwelijk kijkerspubliek. Volgens programmaleider Karin de Grootheeft de zender een goed seizoen achter de rug en wordt nu met drama en een dagelijkse talkshow flink geinvesteerd in de programmering. “De Tafel van 5” zal vanaf 24 augustus elke avond vanaf 19 uur te zien zijn met Daphne Bunskoek en Katja Schuurman als gespreksleiders met louter vrouwen aan tafel. De Groot verwacht dat de opzet van dit door Paul de Leeuw’s produktiemaatschappij ontwikkeld concept een veel beter succes kan worden ten opzichte van het door de VARA uitgezonden ‘Vrouw en Paard’. Georgina Verbaan krijgt een nieuwe dramaserie onder de naam ‘Floor Faber’. Ook staan nieuwe reeksen van “De Co-assistent” en “Single” op stapel. Verder zal Net 5 zich met ‘Grenzeloos Verliefd’ en ‘De Spaanse Droom’ richten op ‘positieve’ aspecten van koppels. Volgens De Groot hebben mensen juist in tijden van crisis behoefte aan deze ‘goed voelende’ televisie.

Beau van Erven Dorens krijgt op twee zenders een podium. In het najaar zal de van RTL Nederland Holding overgenomen presentator op SBS 6 de nieuwe spelshow ‘Hole in the Wall’ (‘tetris met mensen’) presenteren. Op SBS 6 zal het ontdekken van talent centraal blijven staan. Met ‘K2 zoekt K3’ (samen met het Vlaamse VTM), Het Beste Idee van Nederland en Popstars komt dit tot uiting. Daarnaast heeft SBS 6 een aantal nieuwe Amerikaanse series in o.a. het segment misdaad (NCIS, Castle e.d.). Daarnaast prolongeert SBS 6 talloze bestaande titels.

Veronica start vanaf 28 augustus met de Nederlandse versie van Caiga Quien Caiga, kortweg CQC. Beau van Erven Dorens zal met twee nog nader te bepalen (mannelijke) presentatoren die ondersteund door reporters een entertainment-nieuws-show gaan maken. Het format startte in 1995 in Argentinië (Telefe) en is in Europa sinds 1996 te zien in o.a. Italië (Italia 1 onder de naam Le Iene), Spanje (Tele 5 en thans bij La Sexta) Frankrijk (France 2 in 2004) en Portugal (TVI). In Italië zorgt het programma – ondanks dat het op een Berlusconi/Mediaset zender te zien is – regelmatig voor opzienbarend nieuws, waaronder vermeend drugsgebruik van parlementariers.Veronica gaat daarnaast door met eerder ingezette produkties Fobiac (met Frans Frederiks en Lauren Verster over angsten, dit keer over religie, geweld en lijken), standupcomedy van Javier Guzman en ‘Waar is De Mol’ (met Johnny de Mol).

One thought on “Nieuw seizoen SBS Nederland: weinig last van financieel-economische crisis…”

  1. Grappig dat SBS denkt dat RTL op tv activiteiten moet inleveren.
    Als ik de programmas van SBS zie leveren ze al jaren in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *