Efteling Radio gaat voor landelijk distributie

Het kinder-radiostation Efteling Radio wil de komende periode haar distributie landelijk uitbouwen. Het radiostation startte als regionaal commercieel radiostation met een FM-zender in Kaatsheuvel bij het attractiepark de Efteling. Olaf Vugts, directeur ‘imagineering’ voor De Efteling stelt hierover: “sinds begin april hebben wij een landelijke ambitie. De Efteling streeft er naar de hoeder van sprookjes te zijn. Dit dragen we uit in ons park, maar bijvoorbeeld ook door onze televisieseries en de sprookjesboeken die wij uitgeven. De uitingsvormen versterken elkaar en liggen in elkaars verlengde. Met Efteling Radio kunnen we kinderen van 3 tot 7 jaar educatieve zaken meegeven. In een sprookje wint meestal het goede van het kwade, waarbij een moraal wordt meegegeven. Efteling Radio wil met liedjes en sprookjes radio voor kinderen maken zonder commerciële uitstraling.”

De radiozender is ‘s morgens (van 09 tot 12 uur) en ‘s middags (van 15 tot 18 uur) gepresenteerd. Daarbij is er om 16 en 17 uur sinds kort ook een ANP-nieuwsbulletin dat speciaal voor kinderen wordt gemaakt. Op 1 maart jl. staakte Radio BemBem, een radiozender van Q-Music (De Persgroep) haar uitzendingen omdat het financieel-economisch niet langer te exploiteren viel.

De Efteling – dat in handen is van stichting Natuurpark De Efteling- ziet haar radiostation ook als ‘middel’ om de Efteling en haar sprookjes bij de mensen thuis te brengen. “We hebben geen commercieel belang met de radiozender,” aldus Vugts. Efteling Radio heeft de ambitie om landelijke dekking te verkrijgen, maar vooralsnog niet met FM-dekking. “Landelijke FM-dekking is te kostbaar, De Efteling heeft wat dat betreft iets andere ambities. We kijken wel naar andere distributievormen, en met name naar andere innovatie vormen van distributie. Vanuit de afdeling imagineering kijken we hoe we meer met de kernwaarde van een merk kunnen doen. We willen het merk op innoverende wijze meerwaarde geven. Het is in feite strategische merkproduktiontwikkeling- en innovatie. We willen op termijn kijken of we ook Efteling TV kunnen starten. Het is duidelijk dat De Efteling met mijn aanstelling ook voor het radioprodukt een langere termijnambitie heeft,” aldus Olaf Vugts.

De komende periode zal Efteling Radio met kabelaars spreken en presentaties organiseren voor programmaraden om een kabelplek te verkrijgen. Hiertoe heeft het radiostation Roy Sikking als vertegenwoordiger aangetrokken. De Efteling realiseert zich overigens dat  het enige tijd kan duren voordat landelijke kabeldekking gerealiseerd is. Efteling Radio is thans overigens al landelijk via internet beschikbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *