RTL Group: Na Duitsland, ook Nederland met Hoge Definitie (via UPC)

Twee Nederlandse zenders van RTL Group starten nog voor het einde van dit jaar in Hoge Definitie via het aanbod van kabelaar UPC. Dit maakte UPC vandaag bekend. Terwijl de aankondiging voor de Duitse zenders van RTL betrekking heeft op een nieuw betaald satellietaanbod (HD+), krijgt in Nederland de UPC de primeur om RTL 7 en RTL 8 in hoge definitie uit te zenden. De bedoeling is dat beide zenders in de periode oktober-december een Hoge Definitie-versie verkrijgen. Volgens John de Jong die verantwoordelijk is voor de distributie van de zenders van RTL Nederland, is voor RTL 7 en RTL 8 gekozen vanwege het meer beschikbaar zijn van hoge-definitie programma’s. Bij RTL 7 gaat het daarbij om de avondprogrammering. Beide zenders zenden vooral veel Amerikaanse produkties uit; RTL 8 is overigens deels een herhaalzender voor vrouwen. De ‘vlaggeschip’ zenders RTL 4 en RTL 5 moeten in de ‘loop van’ 2010 volgen met HD-versies. Een concrete planning is daarvoor nog niet bekend. Volgens De Jong zal RTL Nederland bij de HD-uitzendingen met een ‘substantieel’ percentage aan HD-content beginnen en is het niet de bedoeling zoals de publieke landelijke omroep doet, om na één evenement (Tour de France) maandenlang geen HD-produkties uit te zenden, maar wel te pretenderen met HD-versies van Nederland 1, 2 en 3 bezig te zijn.

RTL Nederland is nog voorzichtig met het uitlaten over de investeringen in eigen produkties die vooral op RTL 4 en RTL 5 worden uitgezonden. “Als er ineens 500.000 HD-boxen uitstaan, dan kan het harder lopen. Uiteraard is het voor ons prettig om landelijke distributie te verkrijgen,” aldus De Jong tegenover DutchMedia in reactie op de vraag of ze ook via andere distributeurs haar HD-zenders zal verspreiden. RTL Nederland stelt haar diensten altijd op brede en relevante platformen te willen aanbieden. De Jong wilde niet ingaan op de vraag of de zenders ook bij Ziggo in Hoge Definitie te zien zullen zijn. Ziggo is de grootste kabelexploitant van Nederland. “We spreken met iedereen,” zo stelt De Jong die daar verder niet op in wenste te gaan, ook niet in relatie tot andere operatoren als Canal Digitaal en Koninklijke KPN NV (die voor 2010 een HD-offensief aankondigde). Zowel UPC als RTL wilden desgevraagd ook niet ingaan op de vraag hoelang overeenkomsten zijn aangegaan en welke financiële afspraken zijn gemaakt. UPC-klanten betalen voor ontvangst van HD-zenders (waaronder de publieke zenders) als ‘single play’ produkt minimaal 29,70 euro per maand (inclusief analoge kabel-tv).

Bij UPC zullen ook de programma’s van RTL Nederland via RTL Gemist en Video On Demand (tegen betaling) worden aangeboden. Dit zal vanaf oktober het geval zijn. Bij UPC zijn nagenoeg alle ruim 670.000 digitale abonnees voorzien van de mogelijkheid tot interactie. Volgens UPC-woordvoerder Ronald Sutmuller moet met RTL Nederland nog worden uitgewerkt hoe deze produkten er precies uit komen te zien. Wel is het de bedoeling dat alle content binnen de bestaande pakketten zal worden aangeboden. Thans is het zo dat de content van de Nederlandse publieke omroep met vandaag/gister voor alle digitale abonnees en die van tot 10 dagen terug voor meer betalende ‘Royaal’ abonnees beschikbaar is. Hoe dit er bij RTL zal uitzien is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat ‘algemeen bekende’ succesformules eerder via een UPC On Demand (tegen betaling) beschikbaar zullen komen dan dat ze op de zenders van RTL Nederland zullen worden uitgezonden. Rond de lancering moet volledig duidelijk worden om welke content dat zal gaan. Kabelaar Ziggo biedt inmiddels ook een interactief platform via haar digitale televisieprodukt, maar dit is een ‘optie’ waarbij abonnees zelf de digitale ontvanger dienen te financieren. Bij UPC is deze inbegrepen bij het abonnement. Ziggo biedt inmiddels ook SBS6/Net5/VeronicaTV Gemist, terwijl dat (nog) niet bij UPC wordt aangeboden. Ziggo kon desgevraagd nog niet reageren op het nieuws omtrent de start van RTL Nederland HD-zenders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *