SES Astra & Canal Digitaal: Astra 23,5 transponder met themazenders wordt MPEG4

Satellietoperator SES Astra en satelliettelevisie-aanbieder Canal Digitaal hebben volgens welingelichte kringen van DutchMedia overeenstemming bereikt over verlenging van de huur van transpondercapaciteit op de Astra 23,5 Oost-positie. Onderdeel van de overeenkomst is dat Canal Digitaal op de capaciteit waarop zenders als Het Gesprek, Sport 1.2, Eredivisie Live2 en Nederland 24 uitzenden, om zal worden gezet van DVB-S MPEG2 naar DVB-S2 MPEG4. Op deze manier kan Canal Digitaal meer zenders en extra HDTV-content aanbieden met behoud van dezelfde capaciteit. Om welk aanbod het gaat is nog niet bekend. De verwachting is dat al vrij spoedig (mogelijk zelfs begin 2010) de omzetting van MPEG2 naar MPEG4 gerealiseerd zal zijn. Het Canal Digitaal-zusterbedrijf TéléSat werkt op de eigen capaciteit al met DVB-S2 MPEG4. Als met standaardkanalen gewerkt wordt, kan zelfs een verdubbeling van zenderaanbod op de transponder plaats vinden.

Canal Digitaal heeft thans 12 tv-kanalen actief op de bewuste transponder (11739 V op de 23,5 Oost positie) waarbij deze ook voor het zusterbedrijf TV Vlaanderen wordt ingezet. De verwachting is dat vandaag (vrijdag) Canal Digitaal en SES Astra de overeenstemming bekend zullen maken. Een gevolg van de aanpassing is dat als zenders niet worden verplaatst naar MPEG2 transponders, een deel van de satelliethuishoudens ontvangst van de op deze transponder uitgezonden zenders missen, tenzij ze nieuwe satellietontvangers kopen. In de praktijk hebben alleen gebruikers van HDTV-satellietontvangers gegarandeerde ontvangst, maar volgens welingelichte kringen heeft het overgrote deel van de abonnees op het themazenderpakket een HDTV-ontvanger in gebruik. Voor Het Gesprek, Sport1.2/Eredivisie Live2 ligt dit anders. Of en hoe Canal Digitaal door zal gaan met het themazenderaanbod en haar daarbij behorende pakketopbouw, is vermoedelijk nog onderwerp van discussie, aldus bij DutchMedia bekende bronnen. Noch Canal Digitaal, noch SES Astra wilde (op voorhand) commentaar geven over dit nog aan te kondigen nieuws.

2 thoughts on “SES Astra & Canal Digitaal: Astra 23,5 transponder met themazenders wordt MPEG4”

  1. Canal digitaal zit met de technische ontwikkellingen wel tussen twee vuren, gaan ze niet mee met de tijd kunnen ze de concurrentie niet meer aan ,wegens te hoge transponderhuur, En voeren ze dit mpeg4 ( hopelijk liever vandaag dan morgen) snel in , dan krijgen ze het weer met de oudere boxen bezitters aan de stok, hetzelfde type mensen die analoog ook nog willen houden, maarja die hebben de stoomfiets toch ook wel aan de kant gezet. en de petroleumlamp en toverlantaarn ook wel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *