Geen NOS-toestemming gegeven voor digitale Free to View uitzending Eredivise Live 1 bij Ziggo

De NOS heeft (nog) geen toestemming gegeven voor digitale free to view uitzending van Eredivisie Live 1 bij Ziggo. De kabelaar heeft via een eigen magazine aan haar 3,2 miljoen abonnees aangegeven dat de zender de hele maand oktober als ‘gratis proefabonnement’ te zien zal zijn voor digitale kabelkijkers (ruim 1,1 miljoen huishoudens). Het idee is om met deze promotie-actie meer betalende digitale (voetbal)abonnees te trekken. Om dit te mogen doen, heeft Eredivisie Live instemming nodig van de NOS, die de samenvat-rechten heeft voor het ‘open net’.

Youssef Eddini stelt namens de NOS dat er nog geen ‘definitief voorstel’ is gepresenteerd door Eredivisie Live. Eredivisie Live stelt bij monde van Maarten van Rooyen dat het niet zou gaan om een ‘free to view’ uitzending, maar om een uitzending waarbij digitale kabelhuishoudens een promo zullen zien op het ‘zender van de maand’ kanaal met verwijzing naar het juiste kanaalnummer (421), en zo via het reguliere aanbod op Eredivisie Live 1, alle digitale kabelhuishoudens van Ziggo, een maand lang zonder meerkosten live eredivisie voetbal kunnen kijken. Aldus is er volgens de gangbare definitie volgens kenners wèl degelijk sprake van free to view uitzending, nl. digitale free to view.  (Ziggo zendt overigens geen enkele zender Free to Air uit!). Volgens de woordvoerder van Eredivisie Live is er ‘geen punt’, wel zal Eredivisie Live de zaak nog uitleggen aan de NOS.  De woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag of het digitale aanbod in dit kader onderdeel is van de abonnementsprijs van 16,25 euro per maand voor alle abonnees (wat het geval is).

Volgens welingelichte kringen zou een eerder voorstel van Eredivisie Live zijn afgekeurd. Onduidelijk is nu of de NOS toestemming zal geven, gezien de situatie. Wat Ziggo betreft zegt woordvoerder Martijn Jonker dat de zaken zijn afgestemd met Eredivisie Live, wat de contractspartner is van Ziggo en dat het verder aan Eredivisie Live is de zaken af te handelen. Ziggo gaat er vanuit dat de zaken op orde zijn.

Andere aanbieders waaronder UPC Digital, KPN (inclusief Digitenne van KPN) en Canal Digitaal zullen het voetbalkanaal in de maand oktober NIET free to view aanbieden. Ziggo-abonnees op Eredivisie Live krijgen overigens geen korting gedurende de maand oktober, maar houden sowieso beeld op alle kanalen van Eredivisie Live.

2 thoughts on “Geen NOS-toestemming gegeven voor digitale Free to View uitzending Eredivise Live 1 bij Ziggo”

  1. Beste David,

    dat Ziggo geen enkel kanaal FTA uitzendt is onjuist. Zowel Nederland 1 als Nederland 1 HD worden FTA uitgezonden.

  2. Uitzondering bevestigt regel!? Het principe bij Ziggo is dat er geen zenders ongecodeerd zouden behoren uit te zenden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *